В Україні на боці рф воюють і гинуть десятки молодих людей з Непалу: NYT розповів їхні історії

В Україні на боці рф воюють і гинуть десятки молодих людей з Непалу: NYT розповів їхні історії

З Непалу десятки молодих людей пішли воювати в Україну. Одні на боці рф, їх заманили обіцянки заробітку, інші воюють за Україну. 

Про це йдеться у статті NYT.

Зазначається, що за словами непальських урядовців, документів, наданих The New York Times, та інтерв’ю з членами сім’ї та солдатом, який служить в Україні, більшість із непальців воюють на боці росії. Але менша група приєдналася до Іноземного легіону на боці України, розповіли члени легіону.

"Це підвищує ймовірність того, що молоді люди з бідної гімалайської країни, яка не зацікавлена ​​у війні, можуть протистояти один одному в окопах в Україні", - йдеться у статті

"Якщо така ситуація триватиме, непальці вбиватимуть один одного під час російсько-української війни", — каже член правлячої коаліції в парламенті Непалу Раджендра Баджгайн. "Я відчуваю себе винуватим, коли бачу все це перед очима. Це кримінал".

Непал, який не має виходу до моря, зі зростанням населення та зростанням безробіття, є однією з найбідніших країн Азії. Вона також має довгу історію експорту молодих людей на чужі війни.

Війна в Україні поставила Непал у скрутне становище, пише NYT. Країна намагалася зберігати нейтралітет, відмовляючись приєднатися до економічних санкцій проти Москви. Але на відміну від Індії, Непал зайняв позицію в ООН проти насильницького експансіонізму росії.

Непальські чиновники закликають молодих чоловіків триматися подалі від війни. Баджгайн каже, що уряд Непалу повинен сказати російській армії припинити вербування непальських громадян, але, за його словами, уряд не має сміливості це зробити.

NYT розповідає історію 30-річного непальця Сандіпа, який став безробітним на батьківщині і у пошуках заробітку потрапив у лави армії рф, заробляючи там $750 на місяць. Він пропав безвісти під Бахмутом. Згодом російський офіцер надіслав родині повідомлення: "Ваш брат похований 14 липня о 12:50 на кладовищі в Іваново, росія".

"Декілька інших непальців і членів сімей, сказали, що новобранці пройшли лише коротку підготовку. На фотографіях показано, як вони в спортзалі десь у росії працюють з безпілотниками та тримають автомати Калашникова під поглядом російських тренерів. За словами непальців, до програми приєдналися молоді люди з Індії, Афганістану, Пакистану, Судану, Демократичної Республіки Конго та багатьох інших країн. Менш ніж через місяць їх відправили в Україну", - йдеться у статті.

Приблизно в цей час непальський солдат Тамракар, родина якого називала його лише за ім’ям, побоюючись, що росія відмовить йому в медичній допомозі, був важко поранений у Бахмуті, місці найкривавіших боїв у війні. Він теж воював за росію. Ракета влучила в його траншею, розтрощивши йому руку й обвугливши ноги. Його доставили в лікарню в Москві, де "медсестри годують його з ложечки", - сказав його батько, фабричний робітник на південних рівнинах Непалу.

Його батько сказав, що Тамракар мало знав про геополітику, але відчував, що росія залякує Україну. "Я не знаю, хто такий путін і його наміри", — сказав він. "Але він зруйнував нашу мрію".

У ​​Непалі називають глобальне безробіття основною причиною успіху росії у наборі найманців.

Нагадаємо, лідер ліберального крила керівної партії Ізраїлю Лікуд Амір Вейтман в ефірі російського телеканалу пригрозив рф за підтримку ХАМАС та Ірану, заявивши, що "росія заплатить за все" і пообіцявши допомогти Україні перемогти.