У бюджеті Німеччини на 2024 рік не вистачає 5 млрд євро на допомогу Україні, — Bild

У бюджеті Німеччини на 2024 рік не вистачає 5 млрд євро на допомогу Україні, — Bild

Міністерство оборони Німеччини "б'є на сполох": у бюджеті ФРН на 2024 рік не вистачає понад п'ять мільярдів євро на допомогу Україні.

Про це повідомляє Bild, зазначаючи, що федеральний міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер передбачив у наступному бюджеті занадто мало грошей для України.

За даними видання, військова підтримка України оплачується з бюджету "загального фінансового управління", а Лінднер виділив чотири мільярди євро на українську армію у 2024 році.

Bild пише, що отримав конфіденційний документ, в якому зазначено, що ця сума майже повністю закладена в бюджет.

  • 3,1 млрд зав’язано на вже обіцяні заходи.
  • 770 мільйонів зарезервовано для Міністерства закордонних справ та його допомоги.
  • На нові військові проекти в 2024 році "залишиться лише мізерні 120 мільйонів".

"Але потреба значно вища. Україна очікує додаткові 5,22 млрд євро, щоб вона могла встояти проти російського нападника", - йдеться у матеріалі.

У міністерстві оборони Німеччини перерахували, на що має бути більше грошей:

  • 880 мільйонів євро на ППО,
  • 675 млн на бойову броньовану техніку,
  • 390 мільйонів для відпрацювання воєнних навичок,
  • 935 млн на засоби захисту,
  • 2,34 млрд на витривалість (ремонт, запчастини, логістика).

Бюджет-2024 у ФРН остаточно затвердять у середині листопада, до того часу ще будуть важкі переговори.

Відповідальний за оборонний бюджет у бюджетному комітеті Андреас Шварц сказав: "Ми повинні дотримати своє слово. Не повинно бути так, щоб ми вичерпалися, коли мова йде про допомогу Україні наступного року. Міністр фінансів Лінднер зобов'язаний надати додаткові мільярди допомоги Україні до ухвалення остаточного бюджету. Україна повинна мати можливість покладатися на обіцянки Німеччини".

Нагадаємо, дедалі більша ймовірність того, що зменшення підтримки України республіканцями поставить під загрозу зброю від США та фінансування Києва. Якщо Вашингтон відвернеться, Європі доведеться заповнити прогалину лідерства. Особливо це стосується Німеччини. Washington Post проаналізував, чи здатна Німеччина стати лідером замість США, або вона ухилиться від цієї ролі.