"Як зберегти Україну у живих". Захід розробляє стратегії на випадок перемоги Трампа, — WP

"Постає питання, як зберегти Україну у живих": Захід розробляє стратегії на випадок перемоги Трампа

Західні лідери почати розробляти стратегії, спрямовані на захист України від "безжального натиску" президента володимира путіна у можливі часи президентства Доналда Трампа. Зараз у європейських столицях мало говорять про перемогу Києва, принаймні найближчим часом. Потрібен реалістичний план виживання України.

Про це пише оглядач The Washington Post Лі Хокстейдер у статті "Європа намагається "захищати від Трампа" захист України".

У ній зазначається, що протягом 20 місяців після повномасштабного вторгнення росії в Україну союзники Києва спрямували потоки військової та іншої допомоги на суму понад 230 мільярдів доларів.

"У наступні 20 місяців шанси, що Київ отримає хоч якусь суму, дорівнюють нулю. І якщо Дональд Трамп повернеться в Білий дім, суми, ймовірно, зменшаться ще більше", - пише Хокстейдер.

За його інформацією, проблема полягає в розриві між зростаючою тривогою Європи щодо можливого повернення Трампа та її планом дій.

"Ніко Ланге, колишній керівник апарату міністерства оборони Німеччини, сказав мені, що "всі стурбовані" привидом іншої адміністрації Трампа. "Але наслідок цього занепокоєння — нічого не робити. Це безвідповідально", - цитує автор німецького чиновника у статті.

Водночас Хокстейдер пише, що європейські лідери нарешті зрозуміли: другий термін Трампа можливий. 

Він зазначає, що у Європі також формується консенсус щодо того, як підходити до республіканців у Конгресі. Щоб аргументувати продовження допомоги США Україні, ідея полягає в тому, щоб менше говорити про Україну, а більше про Китай — і як не викликати напад на Тайвань.

"Високопоставлений представник європейської служби безпеки сказав мені, що послання до законодавців Республіканської партії було таким: "Якщо ви хочете зберегти довіру в Китаї, то ви повинні досягти успіху в Україні", - пише автор.

Хокстейдер зазначає, що ніхто не думає, що європейські союзники зможуть закрити дірку, яка залишиться за відсутності військової допомоги США, яка становить майже половину всієї військової допомоги, надісланої Україні. Але навіть оптимістичний сценарій — якщо Вашингтон продовжить допомогу після президентських виборів 2024 року, хоча й на значно нижчому рівні — може становити серйозну загрозу для України.

"По суті, між росією та Заходом точиться гонка за переозброєння, в якій Україна має екзистенційні ставки. І ця гонка відбувається саме тоді, коли ключовий постачальник зброї для Києва, Сполучені Штати, здається все більш ненадійним союзником", - йдеться у статті.

Автор підкреслює, що послаблення підтримки Києва від Республіканської партії затьмарює перспективи майбутніх вливань, навіть якщо Байдена переоберуть.

"Допомога США Києву полягає не в тому, щоб зробити українців чи європейців щасливими. Йдеться про збереження позиції Сполучених Штатів у світі. Але оскільки цей аргумент втрачає силу серед деяких американців, для Європи постає питання, як зберегти Україну у живих. Відповідь залишається туманною — і час на боці путіна", - підсумовується у статті.

Нагадаємо, дедалі більша ймовірність того, що зменшення підтримки України республіканцями поставить під загрозу зброю від США та фінансування Києва. Якщо Вашингтон відвернеться, Європі доведеться заповнити прогалину лідерства. Особливо це стосується Німеччини. Washington Post проаналізував, чи здатна Німеччина стати лідером замість США, або вона ухилиться від цієї ролі.

Нещодавно стало відомо, що у бюджеті ФРН на 2024 рік не вистачає понад п'ять мільярдів євро на допомогу Україні.