ЄС не виконує зобов'язання щодо постачання Україні боєприпасів, — Bloomberg

ЄС не виконує зобов'язання щодо постачання Україні боєприпасів, — Bloomberg

Європейський Союз відстає від планів надати Україні мільйон артилерійських снарядів до березня 2024 року.

Про це повідомили джерела, знайомі з цим питанням, пише Bloomberg зазначаючи, що зволікання потенційно дає російським силам перевагу в постачанні боєприпасів.

Відповідно до планів, розроблених на початку цього року, ЄС пообіцяв надати Україні артилерійські боєприпаси протягом 12 місяців, спочатку за допомогою наявних запасів, а потім через контракти про спільні закупівлі та збільшення промислових потужностей.

"Оскільки минуло більше половини цього часу, ініціатива наразі досягла близько 30% від мети і, виходячи з обсягу контрактів, підписаних на сьогодні, ризикує недосягнути своєї мети. Кілька держав-членів ЄС приватно звернулися до відділу зовнішньої політики блоку з проханням продовжити їхній термін", - пише видання посилаючись на заяви чиновників і дані документів.

Сполучені Штати, які мають на меті збільшити власне виробництво приблизно до 1 мільйона снарядів на рік у 2024 році, закликали ЄС активізувати свої зусилля, йдеться у матеріалі.

Зазначається, що поставки боєприпасів, обіцяні ЄС, мають вирішальне значення для того, щоб допомогти Україні не відставати від виробництва росії. За деякими оцінками, наступного року російські заводи поставлять 2 мільйони патронів, тоді як Москва також отримала поставки з Північної Кореї та продовжує шукати снаряди радянських часів.

Союзники сподівалися, що їхня спільна підтримка зрівняється з росією за обсягом і що Київ матиме перевагу завдяки кращим стандартам західних снарядів і зброї, сказало одне із джерел.

Нагадаємо, дедалі більша ймовірність того, що зменшення підтримки України республіканцями поставить під загрозу зброю від США та фінансування Києва. Якщо Вашингтон відвернеться, Європі доведеться заповнити прогалину лідерства. Особливо це стосується Німеччини. Washington Post проаналізував, чи здатна Німеччина стати лідером замість США, або вона ухилиться від цієї ролі.

Нещодавно стало відомо, що у бюджеті ФРН на 2024 рік не вистачає понад п'ять мільярдів євро на допомогу Україні.

Читайте також: "Як зберегти Україну у живих". Захід розробляє стратегії на випадок перемоги Трампа, — WP