Фонд актора Клуні попросив Німеччину розслідувати тортури і вбивства, які чинили військові рф в Україні

Фонд актора Клуні попросив Німеччину розслідувати тортури і вбивства, які чинили військові рф в Україні

Фонд голлівудського актора Джорджа Клуні попросив прокуратуру Німеччини розслідувати злочини військових рф в Україні.

Про це повідомляє DW, зазначаючи, що правозахисники зібрали документи з доказами трьох епізодів злочинів російських військових в Україні, включаючи дані польових досліджень та OSINT-аналітиків, та передали їх німецькій прокуратурі.

Видання пояснює, що у Німеччині діє принцип універсальної юрисдикції: можна відкрити справу за фактом злочинів, скоєних поза країни.

"Військові, про які йдеться у документах, - командири вищої та середньої ланки російської армії. Правозахисники, зокрема, закликають розслідувати ракетний удар по Сергіївці на Одещині влітку 2022 року, коли загинули 22 особи, а також випадки тортур, вбивств та насильства у Харківській та Київській областях", - йдеться у повідомленні.

Медуза написала подробиці про ті випадки, які просить розслідувати фонд Клуні: 

  • Перший випадок стосується обстрілу ракетами Х-22 селища Сергіївка на Одещині влітку 2022 року, при якому загинули 22 особи та ще 40 отримали поранення. Як зазначається у зібраному досьє, всі вони були цивільними особами, а довкола не було жодних військових об'єктів. Постраждалими є родичі 11 загиблих, а також троє людей, які вижили, двоє з яких — діти. Як вважають у фонді, застосування ракет Х-22, що мають малу точність і більшу потужність, може належати до заборонених методів ведення війни. Відповідальним за це може бути найвище командування Головного управління Генштабу РФ.
  • Другий випадок стосується затримання, тортур та вбивства чотирьох чоловіків у Харківській області. Вони були затримані у березні 2022 року силами самопроголошеної "лнр", після чого про їхню долю довгий час нічого не було відомо, а за кілька місяців було виявлено їхні тіла. Потерпілими є сім'ї трьох убитих, а підозрюваними — чотири командири підрозділів ЛНР та російської армії, які контролювали прилеглу територію.
  • Третій випадок стосується вбивств, тортур, сексуалізованого насильства та пограбувань у березні 2022 року на Київщині. У справі зафіксовано вбивства щонайменше 28 осіб, п'ять випадків зґвалтування, а також тортури восьми людей. Постраждалими у справі проходять родина одного з убитих і чоловіка, який був затриманий і катований, а підозрюються в злочинах п'ять російських командирів, які керували підрозділами, які брали участь в окупації.

Актор Джордж Клуні та його дружина, юристка Амаль заснували Фонд Клуні за справедливість у 2016 році. Організація веде боротьбу "за справедливість та вимогу відповідальності за порушення прав людини" більш ніж 40 країнах.

Раніше Клуні закликав західні країни об’єднатися для ліквідації приватної військової компанії "Вагнер" та притягнути угруповання до фінансової та юридичної відповідальності.

Нагадаємо, Федеральна прокуратура Німеччини розслідує військові злочини армії рф у київському передмісті Гостомель. Звинувачення полягає в тому, що російські сили в українському місті обстріляли та поранили мирних жителів, у тому числі особу з німецьким громадянством.

Федеральна прокуратура Німеччини вже ініціювала структурні розслідування військових злочинів під час війни в Україні в березні 2022 року. Мета розслідувань полягає в тому, щоб спочатку отримати якомога більше доказів без конкретних підозрюваних.