1 листопада: які свята, традиції і прекмети у цей день

1 листопада: які свята, традиції і прекмети у цей день

Сьогодні, 1 листопада у світі відзначають День вегана, День народження Європейського союзу, День нульового меридіана, День ворожіння на кавовій гущі, День обізнаності про стрес, Всесвітній день балету. За православним календарем — день пам'яті святих братів Косми і Даміана Асійських, а католицька церква вшановує День усіх святих.

День народження Європейського союзу

1 листопада день свого заснування відзначає Європейський союз – економічний та політичний союз, що об’єднує 27 незалежних держав-членів, розташованих у Європі. ЄС бере свій початок від утворення Європейської спільноти з вугілля та сталі (ЄСВС) і Європейської економічної спільноти (ЄЕС), які сформувалися з шести країн у 1957 році.

У наступні роки територія ЄС зростала шляхом включення нових держав-членів. Водночас збільшувалася сфера впливу шляхом розширення політичних повноважень.

У сучасному вигляді ЄС існує на основі Маастрихтського договору, підписаному 7 лютого 1992 року, який набрав чинності з 1 листопада 1993 року. Більшість інституцій Євросоюзу базуються у місті Брюссель.

День вегана

Кожного року 1 листопада відзначається Всесвітній день вегана (World Vegan Day). Святкування розпочалось у 1994 році на річницю заснування першої "Веганської спілки", яка з’явилась у Великобританії в 1944 році за ініціативи Дональда Вотсона.

Головна ціль веганства – захист тварин від вбивства та жорстокого поводження з ними. Ідея вегетаріанства та веганства з’явилася аж 2500 років назад в Індії. Індуїзм пов’язує відмову від м’яса зі священною коровою та філософією переселення душ, буддисти та джайністи також є прибічниками веганства.

День ворожіння на кавовій гущі

1 листопада кожного року в деяких країнах світу відзначають незвичайне свято - День ворожіння на кавовій гущі. Батьківщиною передбачень на кавовій гущі заведено вважати Схід.

Разом з торговими караванами і прянощами даний спосіб ворожіння поширився по всьому світу. Прибічники ритуалу вважають, що долю людини можна прочитати по малюнку від кави на дні чашки.

Всесвітній День балету

Починаючи з 2014 року, суспільство присвячує один із осінніх днів Всесвітньому дню балету, який  зародився в Італії в епоху Відродження (World Ballet Day).

Ініціатором святкування виступив Лондонський королівський балет, ідею якого підтримала більшість відомих світових театрів.

Традиції 1 листопада: Кузьминки осінні

  • На Кузьминки осінні заведено дарувати один одному курей-несучок в якості подарунків. Такий птах вважався талісманом, що приносить удачу. Курей ніколи насильно не вбивали, а після природної смерті, ховали в глибоких ямках, наговорюючи свої потаємні бажання.
  • Незаміжні дівчата в цей день організовували Кузьмінські гуляння. Заздалегідь до позначеної дати, вони збиралися в окремій хаті і починали готувати там пиво. Під вечір хату відвідували неодружені хлопці і свято можна було вважати відкритим. Коли вся їжа і випивка з'їдалася, молодь, що натішилась, йшла робити збитки: красти домашню птицю і всякі дрібниці, що "погано лежало". На свято, подібні крадіжки вважалися за пустощі, і ніяк не каралися;
  • У цей день в році офіційно дозволялося останній раз справляти весільні торжества, а ковалям заборонялося працювати, інше зараховували за тяжкий гріх.

Прикмети 1 листопада

  • якщо сьогодні буде дощ, то наприкінці місяця можна чекати на сніг;
  • якщо на вулиці буде тепло, то зима виявиться м’якою;
  • якщо вночі буде багато зірок на небі, то зима буде сніжною та морозною;
  • також можна чекати сніжної зими, якщо перелітні птахи будуть летіти високо.

У кого іменини 1 листопада

Сьогодні іменини відзначають Адріан, Давид, Дем’ян, Денис, Дмитро, Іван, Кузьма, Олександр, Петро, Сава, Єлизавета, Уляна, Юліана, Федір, Хома, Яків та Ян.