Перша ролер-школа в Ужгороді родом з Луганщини

Перша ролер-школа в Ужгороді родом з Луганщини

 

Уродженець Лисичанська Віктор Камінський заснував на Закарпатті ГО "Перша ролер-школа в Ужгороді "Ролер-друзі". Навесні 2023 року переселенець став організатором перших змагань з катання на роликових ковзанах в Ужгороді. Проводити такі спортивні заходити пан Віктор планував ще на Луганщині, однак втілити задум завадило повномасштабне вторгнення.

Віктор Камінський розповів «Сєвєродонецьк онлайн» про розвиток ролер-школи на Луганщині, її переїзд на Закарпаття, про користь роликового спорту та порадив, з чого краще починати навчання.

Найстаршій учениці школи близько 70 років

Катанням на роликових ковзанах Віктор Камінський почав займатися ще з дитинства. У 2015 році повернувся до улюбленої справи. Спочатку катався для себе, а потім почав займатися з дітьми. Віктор говорить, що завжди легко знаходив спільну мову з малечею, і це не могли не помітити батьки, які стали звертатися до нього як до тренера. У результаті хобі почало набувати режим надання послуг.

Віктор Камінський

Віктор Камінський

Серед клієнтів чоловіка були не лише діти. Найстаршій учениці школи з Сєвєродонецька на той момент було близько 70 років.

«Жіночка, яка вже на пенсії, звернулася до мене, і навчилася дуже класно кататися. Вона й сама була задоволена. Купила собі професійні ролики», – розповідає директор школи.

Віктор Камінський

Віктор Камінський

У Лисичанську заняття проходили на вулиці або в кінотеатрі «Дружба». Пан Віктор зауважує, що довелося добре попрацювати, щоб розвинути такий напрямок у місті. Згодом охопили й Сєвєродонецьк, каталися у Льодовому палаці. Потроху рухалися вперед, охочих ставало більше. Однак все те, що так довго налагоджувалось, зруйнувала повномасштабна війна.

ролери

Заняття

Перші тижні Віктор Камінський залишався на Луганщині, але школа вже не працювала. Ситуація ускладнювалася, тому, завантаживши усе обладнання (школа дає в оренду ролики та захист), вирішив їхати у безпечне місце. Ним став Ужгород. Дорогою, розповідає переселенець, на кожному блокпості його зупиняли та перевіряли документи, багаж.

В Ужгороді, трохи відійшовши від усіх подій, пан Віктор відновив заняття, спочатку каталися на вулиці. Наразі вже це роблять в орендованому приміщенні.

Віктор Камінський

Віктор Камінський

«Були випадки, коли ми займалися на вулиці, до нас підходили військові, дякували та підтримували нас. Вони казали: «Ми займаємося своїм, а ви робіть свою справу, допомагайте місцевим, відволікайте дітей від війни»», – розповідає пан Віктор.

«Перш за все людину треба навчити не кататися, а правильно одягати роликові ковзани»

Віктор Камінський зауважує, що дітям легше опанувати роликовий спорт, оскільки ними не так керує страх, як дорослими. Саме тому групи поділяються на вікові категорії: від 5 до 8 років, від 9 до 14 років, і старша група від 15 років.

«У нашій школі набір в групу починається з 5 років. Однак у нас є дівчатка по 2,4 роки, з якими ми займаємося індивідуально», – каже тренер.

Віктор Камінський

Заняття

Переселенець розробив авторську програму, говорить, що завдяки їй ті, хто починає з нуля, за рік впевнено опановують навички катання.

Навчання починається зі знайомства та розуміння, чого саме людина хоче навчитися: просто їхати прямо чи познайомитися ближче з якимось зі стилів.

«Спочатку дається база. Перш за все людину треба навчити не кататися, а правильно одягати роликові ковзани. Багато хто загалом не розуміє, як правильно це зробити... Хоча говорять, що знають і самостійно це роблять, проте потім доводиться ковзани перезатягувати, перешнуровувати, – говорить співрозмовник «Сєвєродонецьк онлайн». – Роликові ковзани – це не кросівки, які ми взули та пішли. Там інакший підхід до розмірної сітки, фіксації ноги та й до вибору роликів треба підходити індивідуально».

Віктор Камінський

Заняття

Віктор Камінський зауважує, що важливо не поспішати їхати, спочатку треба навчитися стояти на роликових ковзанах, на одній, потім на другій нозі, і так само присідати.

«Дуже важливо навчитися утримувати рівновагу під собою, коліна мають бути зігнутими, плечі нахиленими вперед, а руки – перед собою долонями вниз, – радить пан Віктор. – Якщо поїхати з рівними ногами, то ймовірність того, що людина впаде, збільшується на 50-60 %»

Віктор Камінський

Віктор Камінський

Роликовий спорт радять тим, у кого проблеми зі спиною

Віктор Камінський розповідає, що роликовий спорт має широкий діапазон і поділяється на різні стилі, зокрема, на слалом (катання по доріжці з конусами з виконуванням вправ та програм), фріскейт (вільне катання), агресивне катання (стрибки, різні трюки) тощо.

«Фріскейт – це одна з моїх улюблених дисциплін, оскільки вона не має обмежень. Можна кататися містом, долати будь-які перешкоди: сходинки, бруківку, щебінь. Це і стрибки, і екстремальні спуски, – ділиться чоловік. – У ньому поєднано багато різних дисциплін. Фріскейт добре підтягує фізичну підготовку, укріплює м’язовий каркас».

Віктор Камінський

Віктор Камінський

Пан Віктор зауважує, що роликовий спорт, зокрема фріскейт, радять тим, у кого є проблеми зі спиною, оскільки навантаження йде більше на м’язи ніг та коліна, на відміну від бігу.

«На роликах виробляється дуже цікавий гормон – гормон щастя», – запевняє тренер.