Які свята, традиції і прикмети 2 листопада

Які свята, традиції і прикмети 2 листопада

Сьогодні, 2 листопада у світі відзначають Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів, Міжнародний день проєктного менеджера, День, коли чоловіки готують обід. Римо-католицька і Англіканська церкви відзначають День усіх душ, Православна церква України вшановує пам’ять священномучеників Ахиндина, Пигасія, Афтонія, Єлпидифора та Анемподиста. 

Міжнародний день припинення безкарності за злочини проти журналістів

Генасамблея ООН встановила цю дату 2013 року в пам’ять про двох французьких журналістів Гіслена Дюпоне і Клода Верлона, викрадених і вбитих у Малі 2 листопада. Мета пам'ятної дати - привернення уваги світової громадськості до тривожної ситуації, що обмежує можливості журналістів виконувати свою роботу і підриває право суспільства на отримання достовірної інформації.

Організація ухвалила резолюцію, яка засуджує всі акти насилля щодо журналістів і працівників ЗМІ. Вона закликає держави-члени ООН зробити все можливе для попередження насилля й притягнення до відповідальності винних у здійсненні злочинів проти журналістів і працівників ЗМІ. Згідно з міжнародним гуманітарним правом, співробітники ЗМІ, які працюють у районах збройних конфліктів, мають користуватися захистом і повагою представників усіх воюючих сторін.

День, коли чоловіки готують обід

2 листопада проводиться День, коли чоловіки готують обід. Це свято вигадав ведучій ранкового шоу Сенді Шарки на радіо в Канаді в 1998 році.

За традиціями 2 листопада називали Житницею

Цього дня наші предки сушили зерна над вогнем, переносили роботи в будинок. селяни готували зерно, готували запаси, захищали припаси від гризунів. В цей день обминали льон, а також молотили снопи. Вважалося, що святі сьогодні допомагають дбайливим господарям, а недбайливих карають. Також вважалося, що вогонь 2 листопада має очисну силу. Люди просили один в одного вибачення до заходу сонця і вірили, що речі, куплені сьогодні, служитимуть довго.

Прикмети 2 листопада

  • Якщо 2 листопада пішов дощ, то весь місяць буде дощовим;
  • Хмари пливуть проти вітру — випаде перший сніг;
  • Бруд на дорогах — тепло триватиме до початку грудня
  • Якщо в лісі чути, як виють вовки, то скоро похолодає;
  • Вітер протягом дня часто змінює напрямок - до мінливої погоди в листопаді;
  • Прилетіли синиці — до ранньої зими;
  • Кричать снігурі — до швидких морозів.

Іменини 2 листопада 

Сьогодні іменини святкують: Артем, Леонід, Микола, Олександр, Павло, Герман, Герасим, Іван і Петро.