3 листопада: Яке сьогодні свято, традиції і прикмети

3 листопада: Яке сьогодні свято, традиції і прикмети

Сьогодні, 3 листопада, в Україні  День інженерних військ і День ракетних військ і артилерії. У світі відзначають Міжнародний день біосферних заповідників, Всесвітній день косплея, Всесвітній день медузи, Всесвітній день доброзичливого ставлення до юристів. у США - Національний день сендвіча. В Італії  Фестиваль духовної музики в Римі. 

День інженерних військ і День ракетних військ і артилерії України

25 жовтня 1999 року президент Леонід Кучма підписав Указ, який встановлює щорічне святкування Дня інженерних військ. Освоєння новітніх засобів ведення бою та впровадження їх в армію належить саме інженерним військам. Вони є військами переднього краю, тому під час атаки діють першими, забезпечуючи при цьому просування танкістам та мотострільцям.

Кучма також проголосив 3 листопада Днем ракетних і артилерійських військ України. Святкування відзначає значний внесок радянських артилеристів у звільнення України у роки Німецько-радянської війни та важливу роль сучасних українських ракетних військ та артилерії у справі захисту української держави. 3 листопада 1943 року радянська артилерія під час битві за Дніпро в складних умовах забезпечила прорив сильно укріпленої оборони німців північніше Києва. Вогонь першого прориву вівся безупинно протягом сорока хвилин, таким чином створивши зону суцільного вогню.

Всесвітній день косплея

Історія свята почалася у 1939 році у Нью-Йорку. У той час там відбувалась конференція наукової фантастики, на яку письменники-фантасти Форест Акерман й Міртл Дуглас прийшли у костюмах персонажів фантастичних творів. Наступного разу кількість перевдягнених людей поширилась, і це стало доброю традицією. Але Друга світова війна змусила на деякий час забути про таке проведення свята, тому інтерес до костюмованих заходів відродився лише у 60-ті роки ХХ століття.

Японський письменник Нобуюкі Такахасі після відвідування Америки у 1984 році надихнувся ідеєю і вигадав термін "косплей". Незабаром косплей перетворився на цілу культуру та поширився по всьому світу. 

День доброзичливого ставлення до юристів 

Цей день заснували у 2001 році з ініціативи American Lawyers Public Image Association. Мета події – привернути увагу людства щодо користі діяльності юристів, які, проте, часто не отримують подяки.

Традиції 3 листопада: Анна холодна

Наші предки в день Анни займалися рукоділлям: ткали і вишивали, валяли з вовни, виготовляли лляні полотна і нитки. Вірили, що рукодільницям в це народне свято протегує сама свята Анна і благословляє їх за працьовитість. Також у свято 3 листопада збирали пізні ягоди і заморожували їх на зиму. З ягід в цей день готували варення, компоти і киселі, додавали їх в начинку для пирогів. У народі говорили, що в цю дату по землі ходила нечисть і дивиться, як живуть люди. Щоб не зіткнутися з нечистю, в цю дату намагалися не виходити на вулицю без потреби і не вирушати в далеку дорогу.

Прикмети 3 листопада

  • Якщо випав сніг, значить на наступний рік буде урожай хліба;
  • Якщо 3 листопада буде дути тепле повітря – прийде затяжна відлига;
  • Якщо захід червоний, а після нього ясне зоряне небо, то потрібно чекати на мороз і ясну погоду.

Іменини 3 листопада:

Олександр, Богдан, Василь, Володимир, Георгій, Єгор, Іван, Ілля, Йосип, Кузьма, Микола, Павло, Петро, Семен, Сергій, Теодор, Федір, Ян, Анна, Євдокія, Світлана.