6 листопада: Яке сьогодні свято, традиції і прикмети

6 листопада: Яке сьогодні свято, традиції і прикмети

В Україні 6 листопада відзначають День визволення Києва від фашистських окупантів під час Другої світової війни. У світі Міжнародний тиждень науки та миру, Міжнародний день пам'яті тварин, які загинули від рук людини, День саксофона, День орієнтування без компаса, Всесвітній день без паперу,  Міжнародний день запобігання експлуатації довкілля під час війни та збройних конфліктів.

День визволення Києва від фашистських окупантів

80 років тому 6 листопада 1943 року радянські війська під час Київської наступальної операції визволили столицю України від німецько-фашистських загарбників.

Київ був окупований з вересня 1941 року і до листопада 1943-го, упродовж 778 днів. Армія Гітлера створила потужну систему укріплень, щоб тримати стратегічну оборону на правому березі Дніпра, яка була названа "Східний вал".

Головні події у битві за Київ розгорнулися наприкінці вересня — на початку жовтня 1943 року. У звільненні столиці брали участь 1-й, 2-й, 3-й та 4-й Українські фронти. Радянський диктатор Сталін наказав взяти Київ до 7 листопада 1943 року – річниці Жовтневої революції. Але командування через поспіх припустилося серйозних помилок, зокрема підготовка переправи через Дніпро проводилася нашвидкоруч, що призвело до значних невиправданих втрат.

У боях за Київ загинули до 240 тис. радянських солдатів і офіцерів. Таких втрат можна було б уникнути, якби не наказ Сталіна.

Міжнародний тиждень науки та миру

Щорічно протягом тижня, на який припадає 11 листопада відзначається Міжнародний тиждень науки та миру. Визнаючи цінність щорічного відзначення, Генеральна Асамблея  ООН в грудні 1988 року прийняла резолюцію 43/61, в якій проголосила “Міжнародний тиждень науки і миру”. Генеральна Асамблея закликала держави-члени, міжурядові та неурядові організації заохочувати відповідні установи, асоціації та окремих осіб спонсорувати події та заходи, пов’язані з вивченням і поширенням інформації про зв’язок між науково-технічним прогресом і підтриманням миру і безпеки.

Міжнародний день пам'яті тварин, які загинули від рук людини

Щорічно мільйони тварин гинуть на планеті заради хутра, сотні мільйонів – від дослідів при випробовуванні косметики, побутових засобів та ліків.

Багато тварин страждає від експлуатації в розважальній сфері (зоопарки, цирки, прогулянки та фото з тваринами, дельфінарії тощо), від рук живодерів, під час полювання. Беззахисні тваринки часто піддаються усиплянню в притулках, так і не дочекавшись люблячого господаря. 6 листопада заведено запалювати свічки в знак пам’яті та скорботи за тих, хто не заслужив жорстокого ставлення до себе.

День саксофона 

Дата святкування була обрана на честь дня народження Адольфа Сакса, котрий винайшов та сконструював саксофон на основі кларнету в 40-х роках 19 сторіччя. Сакс прагнув заповнити тональні проміжки між секціями завдяки гнучкому та потужному духовому інструменту.

Традиції 6 листопада

Зазвичай на цей час вже починається морозна погода, лід сковує водоймища, тому за ним наші предки намагалися прогнозувати погоду. Рибалки починали готуватися до зимової риболовлі, наприклад читали спеціальні молитви, чистили приладдя.

Дівчата в цей день пряли вироби для чоловіків або коханих. У давнину вважалося, що так можна закохати в себе юнака. Сьогоднішній день є вдалим для рукоділля і творчості, а також для покупки житла і ремонту. 

Прикмети 6 листопада: 

  • якщо зірки на небі здаються маленькими — чекайте на сніг;
  • сильний снігопад віщує снігову зиму;
  • цього дня гладенький лід на водоймах — до багатого врожаю наступного року;
  • коні мають хороший апетит - взимку вони не страждатимуть від хвороб;
  • лід промерз купою - наступного року чекайте великої кількості зерна.

Іменини 6 листопада:

Вікторія, Георгій, Іван, Іраклій, Микола, Олексій, Петро.