7 листопада: Яке сьогодні свято, традиції і прикмети

7 листопада: Яке сьогодні свято, традиції і прикмети

Сьогодні, 7 листопада, відзначають Всесвітній день відповідального туризму, Міжнародний день медичної фізики, Міжнародний день вина Мерло, Міжнародний день африканського письменника, Міжнародний день інуїтів -  корінних народів Арктики.

Всесвітній день відповідального туризму

Цей день є визнаним на міжнародному рівні та підтримується Всесвітньою туристичною організацією ООН (ЮНВТО). Це день святкування та просування ролі туристичної індустрії у збереженні та зміцненні культурної та екологічної цілісності в усьому світі.

Всесвітній день відповідального туризму заохочує індустрію брати на себе відповідальність за те, щоб зробити туризм більш стійким, і діяти в якості менеджерів навколишнього середовища і культурної спадщини.

Міжнародний день медичної фізики

Всесвітня Організація Здоров’я запровадила дану подію на честь дня народження Марії Склодовської-Кюрі – завдяки її працям стало можливе використання радіаційної терапії для лікування онкології.

Медичні фізики відіграють вирішальну роль у забезпеченні якості та безпеки лікування раку. Їхній досвід у технологіях візуалізації та променевої терапії є життєво важливим для точної діагностики та ефективного лікування. Вони відповідають за встановлення, проектування, технічну специфікацію, приймання, введення в експлуатацію та забезпечення якості цих технологій.

Міжнародний день вина Мерло

Назва "Мерло" з’явилася у Франції й означає "маленький чорний дрізд". Вино виготовляється з однойменного сорту винограду, який є другим за популярністю після Каберне Совіньйон.

Винороби цінять Мерло за його невибагливість, стійкість до більшості хвороб та ранній термін дозрівання.  Виноград цього сорту вирощують не тільки у Франції та Італії, але й на австралійському та американському континенті. 

Традиції 7 листопада: Дідівські плачі

Дідівські плачі це день, коли згадують померлих родичів. У давнину в цей день було заведено влаштовувати ритуальні плачі, відвідувати могили рідних. Плакали усі і діти, і чоловіки, і жінки, згадуючи все хороше про померлих. Це допомагало виплакати всю гіркоту від розставання з померлими родичами, що накопичилася за рік.

У народі казали: "Якщо не підеш на могилу до предків, вони самі прийдуть до тебе додому".

Прикмети 7 листопада

  • Якщо стоїть суха погода, то зима буде морозною і з хуртовинами;
  • Листя падає виворотом догори — до хорошої зими;
  • Рано вранці на землю опустився густий туман, значить, скоро почнеться відлига;
  • Якщо на деревах багато листя, то зима буде затяжною;
  • Якщо випало багато снігу, буде хороший урожай злакових;
  • Почули завивання вітру — погода не зміниться ще кілька днів;
  • Побачити 7 листопада на дорозі три монетки — прикмета фінансових втрат. Ці гроші краще не піднімати;
  • Зірки світять тьмяним світлом — день буде непогожим;
  • Ворони сидять на нижніх гілках дерев — до сильного вітру.

Іменини сьогодні, 7 листопада, святкують Валерій, Опанас, Марк та Марія.