СБУ і Нацполіцію просять перевірити Фаріон, яка назвала російськомовних військових "москворотими"

СБУ і Нацполіцію просять перевірити Фаріон, яка назвала російськомовних військових "москворотими"

Омбудсмен Дмитро Лубінець і заступник Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв просять правоохоронні органи перевірити висловлювання екснардепки Ірини Фаріон на предмет вчинення кримінальних злочинів.

Дмитро Лубінець звернув увагу, що у медіа активно поширюється відеоматеріал, на якому транслюються негативні висловлювання та звинувачення стосовно військовослужбовців, які спілкуються мовами нацменшин.

Він нагадав, що у Збройних Силах України служать та захищають Україну чоловіки і жінки з різних груп суспільства, різних національних спільнот, різного віросповідання та переконань, різного місця проживання тощо.

"Нагадую, що небажана для особи та/або групи осіб поведінка, метою або наслідком якої є приниження їх людської гідності за певними ознаками або створення стосовно такої особи чи групи осіб напруженої, ворожої, образливої або зневажливої атмосфери – це утиск, форма дискримінації, що заборонена чинним законодавством України", - підкреслив Лубінець.

"Особисто звернувся до відповідних органів державної влади — Національної поліції України, СБУ, Нацради з питань телебачення і радіомовлення щодо перевірки зазначеної інформації та вжиття відповідних заходів реагування", - додав він.

Чернєв написав, що  своїми заявами Фаріон "поставила знак рівності між окупантами та тими, хто жертвує своїм життям, боронячи Україну".

"На моє переконання ця особа вже тривалий час цілеспрямовано та системно працює на розкол суспільства та розпалювання ворожнечі між українцями. Особливо підозрілою для мене така діяльність є в контексті радянського минулого Ірини Фаріон. А під час війни такі її дії є особливо небезпечними і становлять, на мій погляд, загрозу національній безпеці України", - додав він.

"Тож як заступник голови Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки закликаю СБУ здійснити перевірку висловлювань Ірини Фаріон протягом воєнного стану на предмет вчинення кримінальних злочинів та вжити всіх заходів для недопущення ведення будь-якої підривної діяльності у нашому тилу", - підсумував Чернєв.

Що сказала Фаріон про російськомовних військових 

В інтерв'ю журналістці Яніні Соколовій Фаріон сказала, що російськомовних бійців 3 ОШБр та "Азова" не можна назвати українцями.

"Я не можу назвати їх українцями. Якщо вони не говорять українською мовою – то нехай себе назвуть "руськими". Чому вони такі очманілі? Якщо вони такі великі патріоти – покажіть свій патріотизм", – сказала Фаріон.

Згодом вона зробила пост у Facebook, де назвала російськомовних військових "москворотими".

Екскомандир полку "Азов", майор ЗСУ, заступник командира 3 ОШБр Максим Жорін, який на війні з 2014 року, відповів Фаріон і також закликав правоохоронців звернути на неї увагу.