8 листопада: Яке сьогодні свято, традиції і прикмети

8 листопада: Яке сьогодні свято, традиції і прикмети

Сьогодні, 8 листопада, у світі відзначають День без Wi-Fi, Міжнародний день радіології та День рентгенівських променів, День людини, яку вважають нездатною до навчання, День містобудування, День людини, яку вважають нездатною до навчання, День піаніста. У США відзначають День "Приготуйте щось сміливе та гостреньке".

День без Wi-Fi

Відзначати свято запропонувала у 2016 році Міжнародна федерація захисників довкілля FAI. Цей день дозволяє користувачам безпровідних технологій зробити фізичне, розумове, емоційне перезавантаження. Wi-Fi як інноваційна технологія була розроблена у 1999 році компаніями Nokia та Aironet, потім викуплена Cisco. Створений альянс корпорацій отримав назву WECA та зареєстрував новий спосіб передачі даних Wi-Fi.

На добу людству пропонують відмовитися від користування безпровідним підключенням до інтернету, щоб спонукати живого спілкування та хоч на день відволікти від сайтів, блогів, месенджерів.

День містобудування

Ініціатива відзначення Дня містобудування належить професору університету Буенос-Айреса. Карлосу Марії делла Паолера. Вже в 1949 році розпочалося святкування Всесвітнього дня містобудування. 

8 листопада приймають вітання будівники, архітектори, конструктори, проектувальники, пророби, малярі, забудовники.

День піаніста

8 листопада щороку музиканти та меломани у всьому світі відзначають Міжнародний день піаніста. Цей день присвячений піаністам та їхньому мистецтву, а також символізує любов до музики та її вплив на наше життя.

Фортепіано винайшов Бартоломео Крістофорі, італійський майстер у 1709 році.

Традиції 8 листопада: Михайлів день

У давнину в Михайлів день, День Архангела Міхаїла, ходили в лазню, бо вірили, що таким чином можна “змити” всі гріхи. При цьому намагалися не мити голову, щоб не змити свою розсудливість. Також вважається, що цього дня дуже добре покликати в цього дня гостей і щедро їх пригостити. У цей день старалися не вирушати у далеку дорогу. Працювати в це велике свято вважалося гріхом. У цей день наші предки намагалися допомагати людям або займатися благодійністю.

Архангел Міхаїл вважається покровителем Києва. 

Прикмети 8 листопада: 

  • сніг буде мокрим, то майбутній врожай буде хорошим;
  • стоятимуть густі тумани, то така погода протримається до зимового Миколая;
  • ніч ясна, то зима буде сніжна й красна;
  • зоря червона – йдуть довгі холоди;
  • день тепліший за звичайний – зима прийде разом із відлигами;
  • день непогожий і холодний – весна буде такою ж;
  • мороз уранці – у грудні та січні снігу буде вдосталь;
  • іній вранці на деревах – зима прийде сніжна;
  • на соснах і ялинах майже не помітні шишки – зима не буде холодною.

Іменини 8 листопада: Павло, Михайло, Гаврило, Марфа, Василь, Дмитро, Марк.