10 листопада: Яке сьогодні свято, традиції і прикмети

10 листопада: Яке сьогодні свято, традиції і прикмети

Сьогодні, 10 листопада, щороку світ відзначає Міжнародний день бухгалтерії, Всесвітній день молоді, Всесвітній день науки.

Всесвітній день молоді

Саме в цей день на Всесвітньої конференції молоді у Лондоні, що проходила 29 жовтня - 10 листопада 1945 року, була заснована Всесвітня федерація демократичної молоді (ВФДМ).

Міжнародне об’єднання молодіжних організацій - це центр міжнародного демократичного молодіжного руху, який об’єднує молодь незалежно від політичних і релігійних поглядів, расової та національної приналежності. ВФДМ веде боротьбу за мир, права молоді, незалежність народів, інтернаціональне згуртування прогресивної молоді проти колоніалізму, неоколоніалізму, фашизму та расизму.

Всесвітній день науки

Дата заснована у 2001 році під егідою ЮНЕСКО. Святкові заходи спрямовані на популяризацію науки, як інструменту миру і злагоди на Землі. 

Цей день підкреслює важливу роль науки в суспільстві та необхідність залучення широкої громадськості до обговорення нових наукових проблем. Він також підкреслює важливість і актуальність науки в нашому повсякденному житті.

Міжнародний день бухгалтера

Дата 10 листопада для Дня бухгалтера була обрана з огляду на історичну подію. Цього дня 1494 року у Венеції опублікована книга "Все про арифметику, геометрії і пропорції", автором якої був Луки Пачіолі, який у ній спробував підсумувати знання про математику того часу.

Одна з глав цієї книги називалася "Про рахунки та інші записи", Пачіолі описав використання журналів-ордерів і регістрів бухгалтерського обліку, також він зробив прогноз щодо того, що службовець не зможе спокійно лягти спати до тих пір, поки дебіт не зійдеться з кредитом. Книга містила спеціальні знання, що вимагаються для повноцінної роботи бухгалтера.

День бухгалтера започаткували у 1972 році як День бухгалтерської кар’єри, але вже у 1976 році змінили назву на більш сучасну.

Традиції 10 листопада: Параскева п'ятниця

10 листопада - День пам'яті великомучениці Параскеви. Її також називають Параскевою П'ятницею. Цього дня заборонялася будь-яка жіноча робота. Вважається, що свята ходить поколота спицями та голками жінок та дівчат, які не послухалися заборони.

Прикмети 10 листопада:

  • Якщо сухо і вітряно, то наступне літо буде сухим і не сильно врожайним;
  • Якщо в цей день на дорогах багато бруду, то через чотири тижні наступить справжня зима;
  • Яскраве зоряне небо — до багатого врожаю;
  • Дощ у цей день обіцяє хороший врожай пшениці в наступному році;
  • Якщо ж стоїть суха і вітряна погода, то наступний рік буде посушливим і неврожайним;
  • Похмура і сніжна погода віщує негоду в кінці травня;
  • Якщо на горобині багато ягід, наступне літо буде дощовим.

Іменини 10 листопада: Олександр, Олексій, Борис, Георгій, Денис, Єгор, Іван, Костянтин, Михайло, Нестор, Микола, Петро, Родіон, Серафим, Ераст, Ян, Ганна, Ольга