Галущенко вважає, що Україна може атакувати нафтогазову інфраструктуру рф у відповідь 

Галущенко вважає, що Україна може атакувати нафтогазову інфраструктуру рф у відповідь 

Міністр енергетики України Герман Галущенко заявив, що Україна відкрита до можливості атак на російську нафтогазову інфраструктуру, якщо москва посилить удари на енергосистему країни цієї зими.

Про це він сказав в інтерв’ю Politico, пише “Дзеркало тижня”.

Галущенко також розповів, що росія регулярно здійснює кібератаки на українську електромережу та, як очікується, посилить фізичні удари, оскільки температура падає, й люди все більше залежатимуть від енергії для опалення будинків.

Його коментарі з'явилися після того, як минулого місяця президент України Володимир Зеленський заявив, що Київ "відповість", якщо росія посилить атаки на енергосистему цієї зими.

Це може відкрити двері до ще більших потрясінь на світових енергетичних ринках, пише видання.

На запитання, чи може "відповідь" України включати націленість на величезні нафтогазові операції росії - безумовно, найбільшу рушійну силу економіки рф, Галущенко відповів, що “це було б справедливо".

"У відповідь ми б відповіли таким же підходом, атакуючи їхню енергетичну інфраструктуру", - сказав Галущенко.

Перебуваючи у Вашингтоні, він зустрівся з міністром енергетики США Дженніфер Гранхольм, помічником держсекретаря з питань енергетичних ресурсів Джеффрі Пайєттом та законодавцями, зокрема сенаторами Ангусом Кінгом та Кевіном Крамером, щоб обговорити потребу України в американських системах протиповітряної оборони та іншому обладнанні.

Галущенко заявив, що він також наполягав на запровадженні санкцій проти російської ядерної промисловості, включаючи компанію "Росатом", щоб змусити російський персонал покинути ЗАЕС, захоплену окупантами на початку 2022 року.

Нагадаємо, українські чиновники побоюються, що в енергетичному плані майбутня зима може бути гіршою за минулу.