13 листопада: Яке сьогодні свято, прикмети і традиції

13 листопада: Яке сьогодні свято, прикмети і традиції

Сьогодні, 13 листопада, відзначають Всесвітній день доброти, Міжнародний день сліпих, Всесвітній день сиріт, День симфонічного металу.

Всесвітній день доброти

Всесвітній день доброти (World Kindness Day) щорічно відзначають

13 листопада. День доброти – чудова можливість знайти час на хороші вчинки для людей та тварин.

Дата започаткована з відкриття в 1998 році в Токіо 1-ї конференції Всесвітнього руху доброти (World Kindness Movement). Організація "Всесвітній рух доброти" створена в Японії роком раніше, в 1997, і зібрала однодумців руху доброти з різних країн – волонтерів та добровольців, які з року в рік невпинно діють по всьому світу і своїми справами надихає людей на здійснення добрих вчинків.

Всесвітній день сиріт

Цю дату започаткував у США благодійний фонд The Stars Foundation. Метою цього свята є донесення до людей різноманітних способів допомоги дітям, які залишилися сиротами внаслідок військових конфліктів, нещасних випадків, стихійних лих, або були залишені батьками при народженні. 

Перший державний притулок для дітей-сиріт було створено у 400 році нашої ери у Римі, але зараз спеціалісти вважають, що сиротинець є найгіршим варіантом для проживання дітей, оскільки для розвитку їм потрібна підтримка люблячої родини.

Міжнародний день сліпих

Міжнародний день сліпих започаткувала Всесвітня організація охорони здоров’я на честь дня народження відомого французького педагога Валентина Гаюї. Він народився 13 листопада 1745 року).

Саме Гаюї вигадав спеціальний шрифт "унціал", який давав змогу читати й навчатися сліпим людям. Також педагог на особисті кошти відкрив у 1784 році першу у світі школу для незрячих дітей, яку назвав "Майстернею трудящих сліпих".

День симфонічного металу

День симфонічного металу (Symphonic Metal Day), що відзначається щороку 13 листопада. Він знаменує злиття класичної оркестрової музики з металом - різновидом рок-музики. Симфонічний метал також відомий як оперний метал.

Він зародився в Скандинавії та Нідерландах. Це день для шанувальників і новачків, щоб зануритися в атмосферні та театралізовані вистави, які визначають симфо-метал. Найвідоміші представники цього музикального жанру це гурт Nightwish і Epica.

Традиції 13 листопада

ПЦУ за новим календарем вшановує пам’ять Іоанна Златоуста, архієпископа Константинополя. Цього дня не варто приймати будь-які подарунки як винагороду за свою працю, оскільки Іоанн Златоуст був безкорисливою людиною, і всі справи його були благодійними. У давнину цього дня зранку йшли до храму, а потім ліпили вареники та пельмені про запас усією родиною. Люди вірили, що чим більше зліпиш і з’їси вареників і пельменів на Златоуста, тим вдалішим буде рік, хвороби обійдуть стороною, а гроші не залишать дім.

Також вважається, що цього дня добре вирішувати справи, пов’язані з поїздками – дорога буде успішною.

Прикмети 13 листопада:

  • Сонячний і теплий день – до сильного вітру;
  • Горобці голосно цвірінькають – чекайте на тепло;
  • Вітер затих лише до вечора – найближчими днями прийде потепління;
  • Снігурі почали співати – скоро грянуть морози;
  • Іній і дощ – буде гарний урожай наступного року;
  • Ворони голосно каркають – до відлиги.

Іменини 13 листопада: Герман, Іван, Ян.