В Україні жінки видобувають вугілля під землею, коли сотні тисяч чоловіків призвані в армію, — The Economist

В Україні жінки видобувають вугілля під землею, коли сотні тисяч чоловіків призвані в армію, — The Economist

В Україні жінки дедалі більше керують економікою України. З 36 тисяч малих і середніх компаній, зареєстрованих в Україні цього року, 51% керують жінки, більше жінок починає працювати в промисловості, будівництві та гірничодобувній промисловості.

Про це пише The Economist, наводячи як приклад слова міністерки економіки Юлії Свириденко, а також описуючи життєві історії жінок, які опанували чоловічі професії.

Зокрема на гірничому комплексі під Тернівкою на Дніпропетровщині до армії призвали 600 чоловіків, приблизно десяту частину від загальної чисельності, каже директор Дмитро Забєлін.

За його словами, аби заповнити нестачу, до роботи долучилися близько 300 жінок.

"На шахті до війни працювали жінки, але жодна не працювала під землею. Понад 100 нових працівниць зараз роблять саме це. Оксана керує та обслуговує стрічковий конвеєр, який транспортує вугілля на поверхню. Інші жінки працюють інспекторами з охорони праці та електриками. Олена, чий чоловік, колишній шахтар, командує взводом під Луганськом, навчається керувати потягами, що з’єднують ділянки шахти. Анна, якій нещодавно виповнилося 18 років, доглядатиме за клітками, в яких перевозять шахтарів між рівнями", - йдеться у статті.

"Ми побачимо це в більших масштабах, коли почнемо реконструкцію", – зазначає міністерка Свириденко.

Тернівка знаходиться значно позаду лінії фронту, але цей район уражений російськими крилатими ракетами.

49-річна Оксана, про яку йшлося вище, два роки тому втратила через Covid-19 маму та чоловіка, а російська артилерія цієї весни забрала її батька і старшого сина. Оксана жила у Бахмуті, працювала вчителем танців у школі-інтернаті.

"Я занурилась у свою роботу", — розповіла вона The Economist, перебуваючи у 480 метрах під землею у шахті в Тернівці.

"Сьогодні, коли її колишній будинок і рідне місто зруйновано, її школа закрита, а її найближчі родичі мертві, вона працює вугільним шахтарем", - йдеться у статті.

За словами Оксани, її нова робота оплачується краще, ніж інші, і пропонує хорошу пенсію. Робота також допомагає їй блокувати спогади, каже вона, відпочиваючи від копання вугілля: "Я хочу все забути".

За оцінками, рівень безробіття в Україні знизився до 18,4% у жовтні цього року з понад 30% навесні 2022 року, але залишається значно вищим за довоєнний рівень. Згідно з опитуванням, 17% українських робітників змінили професію з початку війни.

"Сотні тисяч були призвані в армію. За оцінками американських чиновників, у війні загинуло щонайменше 70 тисяч українських військових і ще близько 120 тисяч отримали поранення. Оскільки українців призивають все більше, зростає попит на працівників у секторах, де традиційно домінують чоловіки", - зазначає видання.

Нагадаємо, в Україні з 1 листопада поточного року змінили правила оформлення виплат внутрішньо переміщеним особам (ВПО).