14 листопада: Яке сьогодні свято, прикмети і традиції

14 листопада: Яке сьогодні свято, прикмети і традиції

Сьогодні, 14 листопада, відзначають Всесвітній день боротьби з цукровим діабетом, Міжнародний день логопеда, День операційної медичної сестри, Міжнародний день боротьби з незаконним обігом культурних цінностей.

Міжнародний день логопеда

Дата започаткована у 2004 році з метою підвищення обізнаності людей про мовні дефекти і способи їх виправлення. Термін "ортофонія" або логопедія - вперше з’явився у Франції в 1928 році завдяки француженці Сюзанни Борель-Мезонів. Вона заснувала у Франції службу реабілітації мови і виступила в якості її керівника. Це була перша мовна реабілітаційна служба, яка стояла біля витоків створення системи голосових, дихальних і артикуляційних вправ, спрямованих на вироблення координації рухів голосового, дихального і артикуляційного відділів мовного апарату в процесі вироблення мови.

Зараз логопед працює з усіма порушеннями мовлення: загальним недорозвиненням мовлення; її відсутністю, порушеннями голосу, темпу і тембру мови, мовними відхиленнями внаслідок патології центральної нервової системи.

День операційної медичної сестри

День операційної медичної сестри  відзначається щорічно 14 листопада, – це професійне свято медичних працівників - помічникам хірурга, які відіграють вирішальну роль в успішному проведенні операцій і догляді за пацієнтами в операційній палаті.Операційні медсестри є основою хірургічної команди, вони забезпечують стерильне середовище, готуючи пацієнтів та  допомагаючи хірургам.

Міжнародний день боротьби з незаконним обігом культурних цінностей

Дата відзначається щорічно 14 листопада, а для України вона дуже актуальна з огляду на війну, розв'язану рф і мародерство російських солдатів. Наприклад, у жовтні цього року Національному заповіднику "Києво-Печерська лавра" передано 14 культурних цінностей, раніше викрадених російськими загарбниками з тимчасово окупованих територій України. Цінності незаконним способом потрапили у США, і звідти їх через посольство повернули в Україну.

Традиції 14 листопада: Пилипів день

Цього дня вшановують одного з 12 апостолів - Пилипа. У Пилипів день починається 40-денний Різдвяний піст, який триватиме до 25 грудня. У давнину напередодні посту відпочивали, аби набратися сил, заборонено було займатися рукоділлям і проводити будівельні та ремонтні роботи. Натомість цього дня робили великі закупи на зиму, побоюючись, що дороги стануть непрохідними.

Прикмети 14 листопада

  • не всі дерева скинули листя, то зима буде затяжною, а наступний рік неврожайним;
  • дощ пішов – у майбутньому році вродить пшениця;
  • випало багато снігу, то готуйтеся до весняної повені;
  • річки і озера вкрилися кригою, то потепління чекати не варто;
  • на дорогах бруд, то до середини зими протримається тепла погода;
  • мороз слабкий, то зима настане нескоро.

Іменини 14 листопада: Пилип, Василь, Анна, Петро, Григорій, Микола, Олександр, Федір, Гавриїл, Михайло.