Як ЗСУ тренуються у Франції: "Трупи тварин розкидають по траншеях, щоб українці звикли до запаху смерті"

Як ЗСУ тренуються у Франції: "Трупи тварин розкидають по траншеях, щоб українці звикли до запаху смерті"

У Франції в бутафорському селі українські війська проходять навчання у французьких військових, які виконують роль ворога. З 5:30 до 20:00 шість днів на тиждень французи навчали своїх українських колег навикам штурму окопів і бою піхоти, в тому числі ведення бою в умовах міської та лісової місцевості. Також ЗСУ вчили протистояти шоку і звикати до "запаху смерті".

Про це пише Politico.

У листопаді українці перебувають на четвертому й останньому тижні навчання у французькому військовому таборі, у рамках 48-годинних навчань, щоб застосувати на практиці те, чого вони навчилися за минулий період.

Коротка інформація, як мету тренування описали французькі офіцери: "Щоб зробити їх більш смертоносними та щоб їх важче було вбити". 

Видання зазначає, що курс підготовки адаптували у відповідь на українську критику, що він не дуже підходить для типу війни, з якою ЗСУ зіткнулися на полі бою з рф.

"І оскільки Україна, мабуть, має найбільший бойовий досвід серед будь-яких сил на Заході, деякі навчання тепер йдуть у протилежному напрямку", - зазначається у статті.

"Влітку українці назвали західне навчання частково непридатним для війни, у якій вони воюють. Хоча вони високо оцінили інструкції з тактики піхоти та окопів, вони сказали, що проблема полягає в тому, що методи НАТО передбачають перевагу в повітрі, якої українці не мають", - наголошують у матеріалі.

"Програма "не закарбована на камені", ми включили цю критику українців у їхню підготовку і тренування", — сказав старший офіцер з підготовки підполковник Евен.

Одним із впроваджених зауважень є широке використання дронів, щоб відобразити реальність того, з чим українці зіткнуться вдома.

"Екіпажі безпілотників літають вище, щоб звикнути до повітряного спостереження", — сказав капітан Ксав’єр, один з інструкторів. Французькі інструктори також використовують артилерію та гранати, щоб імітувати авіаудари та побачити, як українці реагують на імітацію поранених солдатів.

"За одним зі сценаріїв українцям, озброєним димовими шашками та французькими автоматами FAMAS, що стріляли холостими патронами, довелося взяти багнистий окоп і захистити його від нападу ворога. В іншому їм було доручено завоювати й утримати бутафорське село. Ключовий рефлекс, якому вчать французи, — це якнайшвидше піти з вулиць і сховатися", — сказав капітан Ремі, який стежив за тренуваннями з ведення бойових дій у міських умовах. "Вулиця означає смерть", - додав він.

На імітаційних полях битв жінки-перекладачі йдуть за військами, щоб пояснювати інструкції.

"Окрім військової тактики, Україна звернулася до Франції з проханням підготувати майбутніх солдат до того, щоб витримувати суворі умови на полі бою та діяти в холодному та шумному середовищі без сну", - повідомили Politico французькі офіцери.

"Трупи мертвих тварин розкидають по траншеях, щоб українці звикли до запаху смерті. Навчальні атаки розпочинаються раптово і вночі. Коли вони прибудуть на фронт, обов’язково буде шок, і моя роль полягає в тому, щоб обмежити цей шок", – сказав капітан Ксав’єр.

Франція пообіцяла цього року навчити 7000 українців у Франції та Польщі через Місію військової допомоги Європейського Союзу Україні (EUMAM). Навчання українських військових коштує Франції близько 300 мільйонів євро, йдеться у звіті парламенту. Але французька армія також виграє. "Це в наших інтересах, підрозділи також проходять навчання, і це сприяє їхній підготовці, це взаємовигідна ситуація", — сказав підполковник Евен.

Французькі інструктори також отримують цінні відгуки від слухачів, які мають досвід бою — те, що вони можуть використати, щоб підготувати Францію до війни високої інтенсивності. 

Нагадаємо, президент Франції Еммануель Макрон заявив, що обов'язком його країни є допомогти Україні у відбитті російської агресії. Але, додав він, може настати час для "чесних і хороших переговорів" з Москвою.