Війна в Україні може затягнутися ще на п’ять років, — The Economist

Війна в Україні може затягнутися ще на п’ять років, — The Economist

Західні офіційні особи все більше вважають, що війна в Україні може затягнутися ще на п’ять років. І ні росія, ні Україна не готові поступитися, але й не зможуть вийти "з глухого кута".

Про це пише The Economist у статті "Від Гази до України накопичуються війни та кризи", аналізуючи поточну ситуацію у світі і перспективи щодо конфліктів.

Видання зазначає, що хоч західні країни і не воюють, але їхній військовий потенціал зазнає величезного тиску в найближчі роки.

"Війна в Україні стала нагадуванням про те, скільки боєприпасів витрачається у великих війнах, а також про те, наскільки мізерними насправді є західні арсенали і засоби їх поповнення. Америка різко збільшує виробництво 155-мм артилерійських снарядів. Навіть тоді їхнє виробництво у 2025 році, швидше за все, буде нижчим, ніж у росії в 2024 році", - йдеться у статті.

Ілюстрацією цих стресів є війни в Україні та Газі, констатує The Economist.

"Ізраїль і Україна ведуть два різні види війни. Україні потрібні ракети великої дальності, щоб вдарити по Криму, бронетехніка, щоб дозволити піхоті наступати в умовах осколків, і засоби розмінування, щоб пробивати величезні мінні поля. Ізраїль хоче мати розумні бомби, що скидаються з повітря, включно з руйнівниками бункерів і перехоплювачами для своєї системи протиповітряної оборони "Залізний купол", якими стріляють із надзвичайною швидкістю. Але є й співпадіння в озброєннях", - нагадує видання.

Наприклад, це система протиракетної оборони Patriot, яка знищує літаки та більші ракети: вона потрібна і Україні і Ізраїлю.

"На цей момент Америка, мабуть, може задовольнити обох своїх друзів. Останніми тижнями Франція та Німеччина пообіцяли збільшити допомогу Україні. Але якщо будь-яка війна або обидві, затягнуться, буде неприємність", - зазначається у статті.

"З часом будуть компроміси, оскільки певні ключові системи перенаправлятимуться в Ізраїль", — цитує The Economist Марка Канчіана з Центру стратегічних і міжнародних досліджень, — мозкового центру у Вашингтоні. "Декілька систем, які потрібні Україні для її контрнаступу, можуть бути недоступні в тій кількості, яку хотіла б Україна".

Більша проблема полягає в тому, що реально США не могли озброїти себе та своїх союзників одночасно. "Якщо виробничі лінії США вже намагаються впоратися з потребами озброєння України, — зазначає Іскандер Реман з Університету Джона Гопкінса в нещодавній статті про затяжні війни, — вони будуть повністю перевантажені у разі фактичної тривалої, рівноправної війни, конфлікту з таким супротивником, як Китай".

The Economist пише, що якщо війна в Україні залишиться "відкритою виразкою в Європі, а Близький Схід залишиться палаючим", Захід матиме серйозні труднощі, якщо вибухне нова серйозна криза.

Нагадаємо, керівник головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов прогнозує, що війна між рф і Україною може бути ніколи не завершена юридично. Він наводить як приклад Японію і рф, які так і не підписали мирну угоду після закінчення Другої світової через територіальні суперечки.