15 листопада: Яке сьогодні свято, прикмети і традиції

15 листопада: Яке сьогодні свято, прикмети і традиції

Сьогодні, 15 листопада, відзначається: День ботоксу, Всесвітній день без алкоголю, Європейський день музичної терапії, Міжнародний день сиру і хліба, Міжнародний день письменників, які знаходяться в ув’язненні. Також сьогодні у вірян ПЦУ починається різдвяний пост за Новоюліанським календарем.

Європейський день музичної терапії

Європейський день музичної терапії (European Music Therapy Day) підкреслює глибокий вплив музичної терапії на здоров’я і добробут людей.

Музична терапія – це науково обґрунтована медична професія, яку практикують сертифіковані музичні терапевти. Терапія передбачає використання музики, щоб допомогти клієнтам самовиразитися, дослідити свої емоції, сприяти комунікації та особистісному розвитку. Незалежно від того, чи це гра на інструментах, спів чи слухання, музична терапія створює унікальний простір для емоційного та фізичного зцілення.

Всесвітній день без алкоголю

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) заснувала 15 листопада як "Всесвітній день без алкоголю" з основною метою закликати людей, особливо підлітків і молодих людей у всіх регіонах світу, взяти на себе відповідальність за контроль над споживанням цієї речовини і донести до них інформацію про її небезпечні наслідки.

Міжнародний день письменників, які знаходяться в ув’язненні

Цей день присвячується тим, хто розплачується за своє інакомислення та свободу слова. 15 листопада об’єднуються всі люди, які вважають засудження письменників за їх творчість несправедливим. Дату заснував у 1981 році Комітет письменників у в'язницях Міжнародного ПЕН-клубу. ПЕН — це абревіатура від англійських слів "Poets, Playwrights, Essayists and Novelists" — "поети, драматурги, есеїсти, романісти". Окрім підвищення обізнаності громадськості про переслідуваних письменників загалом, ПЕН-центр використовує День ув'язненого письменника, щоб привернути увагу до кількох конкретних переслідуваних чи ув'язнених письменників та їх індивідуальних обставин. 

Традиції 15 листопада: Гур'єв день

Початок різдвяного посту, який триває 40 днів. У цей період в давнину утримувалися від розваг, харчувалися пісними продуктами, намагалися не сваритися, не засуджувати, не вести поганих розмов, читали молитви та відвідували лазню. Вважалося, що саме в цей день святий Гурій зустрічає зиму, а також захищає від усіх нечистих духів і сил зла.

Коням приділяється пильна увага і турбота в Гур'єв день. Вважається, що, якщо коні голосно іржуть, то в цій родині завжди буде багато добра і достатку. Народженим і іменинникам на день Гурія заведено дарувати овес і сіно. За легендами, той хто зробив такий подарунок — сам буде щасливий і мати достаток весь наступний рік.

Прикмети 15 листопада:

  • випало багато снігу, то розтане він тільки навесні;
  • заметіль або сильний вітер, то негода триватиме до середини грудня;
  • снігопад обіцяє сприятливий урожай в наступному році;
  • хмари, які високо пливуть, обіцяють ясні і досить теплі дні. А низькі хмари обіцяють негоду і опади;
  • Гур'єв день погода видалася похмура, але водночас досить тепла, то навесні очікуються негоди;
  • горобці пухом починають утеплювати свої гнізда, значить бути холоду протягом тижня.

Іменини 15 листопада: Григорій, Дмитро, Микита, Микола, Петро, Пилип, Хома.