У вбивстві дитячого письменника Вакуленка підозрюють луганчан

У вбивстві дитячого письменника Вакуленка підозрюють луганчан

Двох окупантів з Луганська підозрюють у розстрілі українського дитячого письменника Володимира Вакуленка та вбивстві ще трьох людей під час окупації Харківщини.

Про це повідомляє Харківська обласна прокуратура.

Зазначається, що обидва підозрюваних проходять військову службу у 4-ій роті 4-го батальйону 204-го стрілецького полку мобілізаційного резерву «лнр» 2-го армійського корпусу 8-ої загальновійськової армії південного воєнного округу зс рф та є уродженцями Луганська.

Один з них є командиром цієї роти з позивним «Лев», інший - його підлеглий, кулеметник на прізвисько «Удод».

За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури їм заочно повідомили про підозру за фактом порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 27, ч. ч. 1, 2 ст. 28, ч. ч. 1, 2 ст. 438 КК України).

За даними слідства, торік обидва підозрюваних перебували в окупованій на той час Капитолівці Ізюмського району. Вони дізнались, що у селі проживає український дитячий письменник Володимир Вакуленко, який виступає проти дій рф.

22 березня 2022 року озброєні окупанти приїхали до його будинку та провели там обшук. Після цього затримали письменника та його 14-річного сина. Окупанти відвезли їх до свого місця дислокації та намагались схилити письменника до співпраці «с новой властью».

Також змушували чоловіка зняти одяг, щоб виявити на його тілі татуювання з українською символікою. Отримавши відмову, російські загарбники відвезли назад письменника разом з його сином.

Проте 24 березня окупанти знову повернулись і цього разу затримали тільки письменника. Також вони забрали рюкзак Вакуленко з шевронами ЗСУ та «Азов», який чоловік носив із собою під час окупації, відстоюючи проукраїнську позицію.

Після цього командир роти «Лев» наказав своєму побратиму-кулеметнику застрелити письменника. «Удод» вистрелив у чоловіка з пістолета Макарова. Внаслідок отриманих вогнепальних поранень Володимир Вакуленко помер на місці. Його тіло з документами знайшли вздовж дороги поблизу АЗС, розташованій на автошляху з Ізюму в Капитолівку.

Також окупантам інкримінували вбивства ще трьох цивільних чоловіків. Серед них — колишній учасник АТО та двоє чоловіків, яких російські загарбники затримали у лісі, коли потерпілі збирали шишки.

Людей утримували у погребі в антисанітарних умовах, без світла, а також систематично били палками по всьому тілу.

Після тортур окупанти відвезли всіх потерпілих до лісу у Капітолівці. Як і з вбивством Володимира Вакуленка, командир роти наказав своєму підлеглому на прізвисько «Удод» застрелити чоловіків. Експертизи встановили, що двох загиблих вбили пострілами з пістолета Макарова. Третього потерпілого окупанти забили ногами та руками до смерті.

Допитані свідки розповіли, що командир роти «вихвалявся» перед людьми, що причетний до вбивств їхніх односельців. Але додав, що своїми руками це не робив, аргументуючи це тим, що «сам боится убивать».

Вирішують питання щодо оголошення підозрюваних у розшук.

Зазначається, що всі злочини «Лев» та «Удод» вчиняли у групі з іншими російськими військовими. Слідство триває.

Нагадаємо, судовий вирок отримав колаборант з Троїцького, який проводив репресії серед місцевих жителів.

Довідково.

Володимир Вакуленко — український дитячий письменник. Жив на Ізюмщині, у селі Капитолівка, яку російська армія окупувала у березні 2022 року.

Під час окупації Володимир Вакуленко вів щоденник, який сховав перед викраденням окупантами.

Доля письменника після викрадення російськими військовими була невідомою до кінця листопада.

Після звільнення Ізюму правоохоронці виявили масове поховання, де були могили з дерев'яними однаковими хрестами. На багатьох замість імен - номери. Під час ексгумації виявили понад 450 тіл чоловіків, жінок та дітей. Під номером 319 був похований дитячий письменник Володимир Вакуленко. Це підтвердили результати експертизи ДНК.