У США відклали розгляд допомоги Україні: топ-конгресмен сказав, чим це загрожує

У США відклали розгляд допомоги Україні: топ-конгресмен сказав, чим це загрожує

Палата представників США ухвалила фінансовий законопроєкт без допомоги Україні і Ізраілю. Українське питання розглянуть лише у грудні, а затвердять у січні.

Головний демократ у Комітеті Палати представників із питань збройних сил Адам Сміт заявив, що Конгрес "повинен ухвалити допомогу Україні через тижні, а не місяці", повідомляє Politico.

Сміт сказав, що Конгресу слід і надалі орієнтуватися на листопад або грудень. "Київ може втриматися, але вони не будуть у такій сильній позиції", – сказав Сміт. "Вони опиняться в дуже небезпечному становищі, якщо ми не надамо їм ресурси досить швидко".

Він висловив підтримку додаткової допомоги Ізраїлю, Тайваню та Україні, яку президент Джо Байден запросив у пакеті на 106 млрд доларів у жовтні.

За його словами, багато хто очікує, що спікер Палати представників Майк Джонсон не перенесе пакет фінансування Україні, попри те, що публічно заявив, що він "розділить допомогу Ізраїлю та Україні".

"Основна причина тут полягає в тому, що експрезидент Трамп вирішив, що йому не подобається Україна", — сказав Сміт. "У вас є багато республіканців, яких я знаю, знаю, в їхніх серцях і розумі — вони підтримують Україну, але як вони мають справу з Трампом і його, скажімо так, досить захопленими прихильниками? Тому тут не так багато політиків, а багато політики".

Нагадаємо, у Пентагоні заявили, що запаси для надання допомоги Україні майже вичерпалися на тлі того, що сума на наступний рік досі не погоджена і не ухвалена у Конгресі.

Конгресмен-республіканець Дон Бейкон заявив, що Конгрес вже у грудні має проголосувати за надання допомоги Україні, але за таких умов допомогу Україні погодять не раніше січня - після того, як Конгрес профінансує уряд та уникне потенційного шатдауну.