Запустили проєкт обстеження знищеного житла в окупації. Хто зможе отримати кошти

Запустили проєкт обстеження знищеного житла в окупації. Хто зможе отримати кошти

Уряд затвердив порядок обстеження знищеного житла, що розташоване в окупації, методом дистанційного зондування Землі. Тепер люди зможуть отримати кошти.

Про це повідомив начальник Луганської обласної військової адміністрації Артем Лисогор.

«Державні програми компенсації за знищене росіянами майно були розраховані виключно на підконтрольні території. Тому як тільки цей механізм запрацював, ми одразу почали шукати шляхи, як отримати кошти луганчанам. Не після деокупації, а вже сьогодні. Один із, на мою думку, дієвих варіантів запропонували декілька місяців тому на розгляд Уряду. Документ допрацювали та затвердили», – поінформував Лисогор.

Відповідну Постанову № 1185 опублікували на Урядовому порталі.

Лисогор пояснив, що відтепер підтвердити руйнацію можна за допомогою інформаційних продуктів дистанційного зондування Землі – аерозйомки. Факти знищення житла, які спиратимуться на ці дані, встановлюватимуть комісії при місцевих органах влади.

“Слід зазначити, що експериментальний проєкт щодо обстеження знищених окремих категорій об’єктів нерухомого майна, зокрема, із застосуванням інформаційних продуктів дистанційного зондування Землі, наразі розрахований на повністю зруйновану нерухомість, що може підтвердити зйомка з неба”, - наголосив керівник ЛОВА.

Реалізація проєкту розпочнеться з Мелітополя (Запорізька область) та триватиме протягом трьох місяців.

“У разі позитивних результатів дія проєкту пошириться на інші окуповані території”, - сказав Лисогор.

Раніше "Сєвєродонецьк онлан" повідомляв, що необхідно для отримання компенсації за пошкоджене чи знищене майно.