Луганчани подали понад 33 тисячі заявок про пошкоджене житло: що необхідно для отримання компенсації

Луганчани подали понад 33 тисячі заявок про пошкоджене житло: що необхідно для отримання компенсації

Мешканці Луганської області подали 33197 інформаційних повідомлень (ІП) про пошкоджене/знищене нерухоме майно.

Про це повідомляє Департамент економічного розвитку та зовнішньоекономічної діяльності Луганської ОВА.

Військові та військово-цивільні адміністрації територіальних громад опрацювали 4436 ІП. З них:

  • 3497 ІП прив'язані до об'єктів Державного реєстру майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених військовою агресією російської федерації (РПЗМ).
  • 939 ІП не підлягають обробці (через дублювання, не коректні дані, зокрема щодо адреси, власника майна тощо)

Всього до РПЗМ внесли 4952 об’єкти нерухомого майна (ОНМ), у тому числі 2554 будівлі, 2398 приміщень.

У департаменті нагадали, що тільки наявність у РПЗМ даних про пошкоджене чи знищене майно дасть можливість власнику отримати допомогу на його відновлення, компенсацію чи відшкодування в разі його знищення.

Що необхідно робити для отримання компенсації

  • подати ІП можна через засоби Єдиного державного вебпорталу електронних послуг, з використанням мобільного додатка Порталу Дія або через адміністратора центру надання адміністративних послуг чи нотаріуса;
  • коректна та якомога повна інформація, вказана в ІП суттєво прискорить його опрацювання;
  • якщо людина вже подавала ІП з коректними даними, повторно його подавати не потрібно – це тільки уповільнить обробку інших ІП.

Як подати заявку в Дії

Для того, щоб подати повідомлення, необхідно зареєструватися або авторизуватися на порталі в кабінеті громадянина за допомогою електронного підпису чи BankID.

Далі треба заповнити онлайн-форму та вказати дані про пошкоджений об’єкт (у разі, якщо інформація про об’єкт зберігається в Державному реєстрі речових прав, вона може бути завантажена автоматично. В іншому разі необхідно внести інформацію про об’єкт самостійно). Також необхідно додати фото та опис пошкоджень.

Оформлення через ЦНАП

Також можна звернутися до ЦНАПу або до нотаріуса. Для цього знадобиться:

  • РНОКПП та паспорт,
  • фото пошкоджень, якщо є,
  • електронна пошта (на неї надійде номер повідомлення про пошкоджене майно).

Зверніть увагу: перед тим, як звернутися до ЦНАП, перевірте, чи приймають в обраному відділенні повідомлення про пошкоджене майно в службі підтримки Дії.

Згодом створять спеціальну комісію, яка оцінить збитки. Дія сповістить вас про наступні кроки, коли визначиться порядок та розпочнеться процес компенсації.

Раніше у Мінінфраструктури також повідомляли, що невдовзі має запрацювати механізм виплат компенсації за пошкоджене майно. Зокрема, є домовленість зі структурами ООН про залучення 50 млн доларів. Крім того, вже запущено Державний реєстр зруйнованого майна, який має на меті зібрати деталізовану інформацію про пошкоджене житло. Реєстр стане базою для ухвалення рішень щодо компенсацій.

Також зазначимо, що представники влади повідомляли, що компенсації можна буде отримати після деокупації регіону. Це пов’язано з тим, що комісії повинні будуть виїжджати на місця для обстеження пошкоджень, щоб підтвердити чи спростувати повідомлення громадян.

Колишній голова Луганської ОВА Сергій Гайдай також розповідав, що до отримання компенсації за пошкоджене житло треба готуватися вже зараз. Зокрема, він рекомендував мешканцям готувати та приводити до ладу документи. Як приклад він приводив ситуацію, коли після масштабних пожеж на Луганщині власники пошкодженого житла не могли отримати компенсації через відсутність документів.

Нагадаємо, Рубіжанський ЦНАП із 10 квітня почав надавати послугу щодо подання повідомлення про пошкоджене чи знищене майно.