Росія планувала заморити Україну голодом ще до вторгнення: путіну загрожує ордер на арешт, — Independent

Росія планувала влаштувати в Україні голод ще до того, як путін віддав наказ про вторгнення, — Independent

Згідно з новими доказами, зібраними експертами з прав людини, росія активно готувалася розкрасти поставки зерна та піддати українське населення голоду ще до того, як володимир путін віддав наказ про вторгнення 24 лютого 2022 року.

Про це повідомляє Independent з посиланням на звіт міжнародної юридичної фірми з прав людини Global Rights Compliance (GRC).

У ньому йдеться, що "коли російські танки таки перетнули кордон 24 лютого 2022 року, вони навмисно спершу націлилися на райони, багаті зерном, і на інфраструктуру виробництва продуктів харчування".

GRC виявила, що російський оборонний підрядник почав закупівлю вантажівок для перевезення зерна, а також трьох нових 170-метрових балкерів ще в грудні 2021 року, що свідчить про завчасне планування розкрадання українських продовольчих ресурсів "у безпрецедентних масштабах".

"Росія почала контролювати українські ферми менш ніж за тиждень після свого вторгнення, і на піку вивезла 12 000 тонн зерна на день з усіх окупованих територій", - зазначається у звіті.

Докази "високо скоординованого рівня попереднього планування" цих дій будуть надані Міжнародному кримінальному суду, і GRC сподівається, що це призведе до першого міжнародного судового переслідування путіна за військовий злочин у вигляді влаштування голоду як методу ведення війни.

"Дуже ймовірно", що росію визнають винною, - каже Катріона Мердок, партнер Global Rights Compliance, - і якщо це так, пан путін може отримати ще один ордер на арешт МКС разом із тим, який був виданий у березні цього року за незаконну депортацію дітей з окуповані українські території".

"росія не тільки застосувала багатостороннє вторгнення, обложивши цивільне населення, знищивши критично важливу інфраструктуру, але й заздалегідь спланувала захоплення та розкрадання сільськогосподарських товарів у рамках підступного плану. Москва спровокувала глобальну продовольчу кризу та атакувала сільськогосподарський сектор України як тактику ведення війни", – сказала Мердок The Independent.

Видання зазначає, що ринкова вартість зерна, викраденого в Україні, оцінюється в 1 мільярд доларів на рік. Численні приватні українські зернові компанії були примусово включені до російського держоператора, повідомила GRC.

"Окрім впливу на українських громадян, вторгнення росії вплинуло на мільйони людей у ​​всьому світі через посилення глобальної продовольчої безпеки – до конфлікту Україна була найбільшим у світі виробником пшениці", - йдеться у статті.

Розслідування розкрадання зерна тривало до серпня цього року. GRC заявила, що хоча росія відтоді не захоплювала більше багатих зерном українських територій, вона все ще контролює весь Кримський півострів – один з основних регіонів, звідки зерно транспортується морем до росії та за кордон.

Нагадаємо, путін вже має один ордер на арешт від Міжнародного кримінального суду, пов'язаний з викраденням українських дітей з окупованої території. 

Саме через це путін уникає поїздок у країни, які ратифікували Римський статут і можуть арештувати його на своїй території, керуючись зобов'язаннями перед МКС.

Зокрема Путін не відвідав 23 серпня саміт БРІКС у Південноафриканській республіці. Після онлайн виступу путіна президент ПАР Сиріл Рамафоса звернувся до нього і закликав відновити "зернову угоду" і повернути українських дітей, яких забрала росія.

Читайте також: У Бразилії можуть арештувати путіна наступного року: бразильський президент назвав умови