20 листопада: Яке сьогодні свято, традиції і прикмети

20 листопада: Яке сьогодні свято, традиції і прикмети

Сьогодні, 20 листопада відзначають Всесвітній день дитини, День педіатра, Міжнародний день "Обійми бігуна".

Всесвітній день дитини 

Цей день був заснований у 1954 році та відзначається 20 листопада кожного року, маючи на меті сприяння міжнародному згуртуванню щодо покращення добробуту малюків та підлітків.

20 листопада – важлива дата, оскільки в 1959 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Декларацію прав дитини. Також 20 листопада в 1989 році Генеральна Асамблея ООН прийняла Конвенцію про права дитини. Починаючи з 1990 року одночасно з Всесвітнім днем дітей також відзначають річницю дня прийняття Генеральною Асамблеєю ООН як Декларації, так і Конвенції про права дітей.

День педіатра

День педіатра святкується на міжнародному рівні за ініціативи Генеральної Асамблеї ООН. У заходах та акціях беруть участь багато країн світу, адже здоров’я дітей стосується кожної людини. 20 листопада оголосили Днем педіатрів та Днем дитини, оскільки у 1959 році в цей день прийняли "Декларацію прав дитини", а в 1989 році – "Конвенцію прав дитини".

Міжнародний день "Обійми бігуна"

20 листопада світова спільнота відзначає Міжнародний день "Обійми бігуна" (International Hug A Runner Day), який часто називають G.O.H.A.R.D. (“Глобально організований день обійми бігуна”). Цей особливий день – не лише визнання відданості та наполегливості бігунів, але й зміцнення почуття товариства та єдності у біговій спільноті. Це свято підтримки, натхнення і мотивації для тих хто бігає або збирається почати бігати.

Традиції 20 листопада: День Прокли

ПЦУ сьогодні шанує день пам'яті святителя Прокла Константинопольського. А у народі свято називали "Проклиначі нечисті" і "День Прокли". Цього дня було заведено проклинати всяку нечисть, щоб вона довше не вилазила зі своїх нір і не каламутила життя людині. Наші пращури вірили, що навіть попри холоди, "біси можуть вибратися з-під землі і в будь-який момент нашкодити людині".

Святого Прокла просили захистити від усього поганого.

Прикмети 20 листопада

  • Хмари на небі перисті і розтягнулися грядою - буде завірюха;
  • Тетерів сидить на верхівці дерева – буде сонячна та тепла погода;
  • Снігур заспівав - до хуртовини;
  • Сорока ховається під дах - скоро буде завірюха.

Іменини 20 листопада: Іларіон, Олександр, Олексій, Анатолій, Арсеній, Василь, Володимир, Григорій, Іван, Йосип, Ісак, Фекла, Ганна.