Західна ППО перетворює Київ на рідкісне безпечне місце в охопленій війною Україні, — Politico

Західна ППО перетворює Київ на рідкісне безпечне місце в охопленій війною Україні, — Politico

Західні системи ППО створили навколо Києва і околиць безпечну зону від ракет і дронів. Це спонукає мешканців інших регіонів переїжджати у столицю.

Про це пише Politico.

Видання нагадує, що коли почалося російське вторгнення, Київ покладався на радянські протиракетні системи середньої дальності С-300 і "Бук М1", ракети для них в основному виготовляє росія.

"Цей захист тепер посилено системами малої дальності Gepard з Німеччини та Avenger Short-Range Air Defense з США для збивання безпілотників і крилатих ракет. На середній дальності Україна використовує MIM-23 Hawk американської компанії Raytheon; NASAMS, розроблений Raytheon і норвезькою Kongsberg; і німецький IRIS-T SLM. Захист дальньої дії забезпечується американськими Patriot PAC-3 і Eurosam SAMP/T, поставленими Францією та Італією", - зазначає видання.

Українські війська протиповітряної оборони показали, що здатні інтегрувати сучасні системи з радянськими, заявив Politico голова Київської військової адміністрації Сергій Попко. 

"Ми продовжуємо чекати підтримки від союзників і партнерів. Нам потрібна більша протиповітряна оборона. Різноманітна. І не тільки для столиці, а й для кожного українського міста. Кожен зенітно-ракетний комплекс на вагу золота", - сказав Попко.

Politico пише, що після того, як росія вперше випробувала на міцність систему Patriot, безуспішно атакуючи столицю понад 20 днів у травні, кияни вперше відчули себе у відносній безпеці.

"Невдовзі до Києва та околиць почали переїжджати люди з інших регіонів, де протиповітряна оборона не настільки сильна, хоча й досі часто атакують. Цими вихідними росія направила на Київ хвилі безпілотників, більшість з яких були збиті", зазначає видання.

"За оцінками Міжнародної організації з міграції ООН, Київ і околиці зараз приймають майже 600 тис. переміщених осіб з інших частин України. В інших великих містах також спостерігаються потоки внутрішніх біженців, близько півмільйона зараз переховуються в Дніпропетровській та Харківській областях", - йдеться у статті.

"Але столиця не зовсім безпечна, як показали атаки цими вихідними. Сирени повітряної тривоги все ще виють майже щодня, і українська влада закликає людей бути обережними", - сказав Попко.

"З додатковими системами протиповітряної оборони рівень захисту столиці від атак з повітря став кращим. Але я не втомлюся повторювати, що найкращий захист — це під час повітряної тривоги піти в укриття. Гіркий досвід доводить, що навіть збиті ракети несуть смертельну загрозу через численні уламки", — сказав він.

Politico нагадує, що у той час, як люди в Києві почуваються в безпеці, жителі східних і південних регіонів України все ще потерпають від щоденних бомбардувань. Росіяни б'ють по Одесі та її стратегічному порту, а також по Херсонській, Донецькій та Запорізькій областях.

Нагадаємо, 15 листопада на Донеччині у місті Селидове внаслідок російського обстрілу зруйнована багатоповерхівка, рятувальники витягли з-під завалів живими п'ятьох людей, серед яких - дитина. Проте під час розбору завалів знайшли і трьох загиблих мешканців.