Рада зробила перший крок до встановлення офіційного статусу англійської мови в Україні

Рада зробила перший крок до встановлення офіційного статусу англійської мови в Україні

Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №9432 про статус англійської мови в Україні.

Про це повідомив нардеп Олексій Гончаренко (фракція "ЄС").

"Законопроєкт передбачає офіційно закріпити статус англійської мови як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні. Також будуть визначені категорії посад, кандидати на заняття яких повинні обовʼязково знати англійську мову", - додав він.

Гончаренко зазначив, що законопроєкт у Раді розглядатимуть  ще в другому читанні, а потім він піде на підпис президенту.

Яким буде статус англійської в Україні

Ініціатором законопроєкту є президент Володимир Зеленський. Документ передбачає офіційно закріпити статус англійської мови як однієї з мов міжнародного спілкування в Україні.

Крім того, визначити категорії посад, кандидати на зайняття яких зобовʼязані володіти англійською мовою, унормувати особливості застосування англійської мови в роботі органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, підрозділів екстреної допомоги населенню, під час перетину державного кордону, у сферах освіти, культури, транспорту, охорони здоровʼя тощо.

Перша редакція проєкту закону містила норму про показ англомовних фільмів у кінотеатрах мовою оригіналу з субтитруванням українською. Але після широкого обговорення цієї пропозиції, яка отримала негативну реакцію суспільств, вона була виключена за рішенням Комітету Ради.