Україна входить у зиму з крихкою енергосистемою, буде гірше, ніж минулого року, — NYT

Україна входить у зиму з крихкою енергосистемою: NYT про незавершені ремонтні роботи і нестачу обладнання

Українські експерти, нинішні та колишні чиновники кажуть, що енергетична система України є більш крихкою, ніж була рік тому. Об’єкти залишаються заблокованими російськими атаками, ремонтні роботи не завершені, а запасного обладнання мало, хоча протиповітряну оборону посилили.

Про це пише NYT, зазначаючи, в інтерв’ю співрозмовники розповідали, що електростанції все ще страждають минулорічних від нападів росії, незавершеного ремонту підстанцій і браку критичного обладнання, наприклад трансформаторів.

Видання зазначає, що українська влада відмовилася надати детальні дані про поточний стан енергомережі, заявивши, що це конфіденційна інформація у воєнний час.

"Але експерти кажуть, що ситуація лише незначно покращилася після того, як звіт Організації Об’єднаних Націй, опублікований цього літа, оцінив, що загальна генеруюча потужність України впала наполовину від довоєнного рівня", - йдеться у статті.

"Відтоді мало що змінилося", – сказала в інтерв’ю NYT Вікторія Войціцька, колишня депутатка і колишня членкиня енергетичного комітету Верховної Ради України. "Ми в набагато гіршій ситуації, ніж минулого року".

Уряд України каже, що теплові електростанції, які працюють на вугіллі або газі і є ключовим елементом енергетичного балансу України, вироблять 4,5 гігават електроенергії цієї зими, що становить третину довоєнного виробництва країни, згідно з даними ООН.

"Це та сама потужність, яку організація оцінила цього літа, що свідчить про те, що відтоді ремонтні роботи відбулися незначні", - додає видання.

Водночас Україна різко збільшила можливості збивати російські ракети та безпілотники до того, як вони наблизиться до енергомережі. Тепер вона має потужні системи протиповітряної оборони , а українські чиновники кажуть, що навколо критично важливих енергетичних об’єктів зведено укріплення.

"Але деякі експерти та законодавці кажуть, що фортифікаційні споруди не перевірені, і зауважують, що в разі успішних атак енергетична система країни матиме невелику резервну підтримку щодо постачання та обладнання, що підвищує ймовірність її поломки", - йдеться у статті.

Міністр енергетики Герман Галущенко сказав, що влада інвестувала понад 10  млрд грн, або близько $280 млн, щоб відремонтувати все, що могла, до настання чергової зими. Але, як і інші посадовці, він визнав, що швидко повернутися до довоєнного рівня неможливо.

"Повноцінно відновити енергетичні об’єкти, побудовані десятиліттями, менше ніж за рік неможливо", – заявив заступник голови енергетичного комітету ВРУ Олексій Кучеренко.

Голова "Укренерго" Володимир Кудрицький заявив, що в країні відновили об’єкти, які зазнали найменших ушкоджень, але кілька енергоблоків відремонтували лише частково.

Якими були російські атаки на енергетику минулого року

Москва запустила понад 1200 ракет і безпілотників по енергетичних об’єктах у період з жовтня 2022 року по квітень 2023 року, повідомляло "Укренерго". До середини листопада майже половина електромережі країни була виведена з ладу. В Україні задіяли пункти обігріву і графіки відключення електрики, які вдалося скасувати вже у лютому.

Але у пікові дні після обстрілів, коли електрики не було, у Києві влада навіть розробляла план евакуації населення.

Київська школа економіки оцінила загальний збиток від російських атак на енергетику у 8,8 мільярда доларів станом на червень цього року.