23 листопада: Яке сьогодні свято, традиції і прикмети

23 листопада: Яке сьогодні свято, традиції і прикмети

Сьогодні, 23 листопада у світі відзначають Міжнародний день акварелі, а в США і Канаді - День подяки, державне і національне свято.

Міжнародний день акварелі

Всесвітній день акварелі відзначається з 1991 року завдяки зусиллям аквареліста Альфредо Гуаті Рохо. Рохо палко вірив, що акварель може передати красу світу так само яскраво, як і олійні картини. Назва Aquarelle походить з французької мови та означає "водяниста". До втручання Рохо багато хто відсував акварель на узбіччя, вважаючи її придатною лише для “дитячих малюнків”.

Вперше акварель з’явилася в Китаї в 2-му столітті нашої ери, як тільки-но було винайдено папір. В Європі малювати цими фарбами почали дещо пізніше, коли папір вже набув значного поширення. Перші малюнки аквареллю в європейських країнах датуються 12 століттям.

День подяки

Національне і державне свято США і Канади День подяки відоме у всьому світі завдяки кінематографу. Те, як американці і канадці збираються з родинами і друзями за одним столом, на якому обов'язково є запечена індичка, знають любителі фільмів і сералів. Наприклад: "Хана та її сестри", "Справжні цінності", в серіалі "Друзі" була смішна сцена, як Моніка натягнула на голову індичку, яку потім мала б засмажити з нагоди Дня подяки.

День подяки також святкують у Бразилії та на Філіппінах, але там свято не є державним.

Історія свята Дня подяки в Північній Америці сягає корінням в англійські традиції, що походять від протестантської Реформації. Воно також має аспекти свята врожаю. На землях США святкувати День подяки почали перші поселенці. Будучи президентом Сполучених Штатів, Джордж Вашингтон проголосив перше загальнонаціональне святкування подяки в Америці 26 листопада 1789 року, "як день публічної подяки та молитви, який слід відзначати, визнаючи з вдячними серцями численні та значні прихильності Всемогутній Боже" і закликаючи американців "об’єднатися в найскромнішому підношенні наших молитов і благань до великого Господа і Правителя націй і благати його пробачити наші національні та інші провини".

В Україні 7 серпня цього року до Верховної Ради подали законопроєкт про встановлення загальнодержавного свята Дня подяки, але парламент документ не розглянув.

Традиції 23 листопада

Віряни ПЦУ шанують святого Амфілохія, вважається, що він допомагає у зціленні від душевних і фізичних хвороб. За традицією цього дня пекли пиріг з капустою або варенням, а залишки випічки віддавали нужденним або тваринам. Люди вірили, що це принесе в дім достаток і захистить сім’ю від  злиднів. Також цього дня є традиція освячувати в церкві сіль і хліб.

Прикмети 23 листопада

  • Горобці ховаються в траві – до сніжної бурі;
  • Вітер дме – до хуртовини та похолодання;
  • Багато снігу випало – зима буде теплою;
  • Туман по землі стелиться – чекай відлиги.

Іменини 23 листопада: Олександр, Олексій, Борис, Григорій, Іван, Митрофан, Федір, Макар.