«Гоніння гадюк» та заплітання коси. Обряди Луганщини внесли у Нацперелік елементів нематеріальної культурної спадщини

«Гоніння гадюк» та заплітання коси. Обряди Луганщини внесли у Нацперелік елементів нематеріальної культурної спадщини

Міністерство культури та інформаційної політики додало до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України обряди громад Луганщини.

Про це повідомляє пресслужба міністерства.

Так, до Нацпереліку внесли три нових позиції:

  • обряд «Гоніння гадюк» (село Іскра Великоновосілківського району Донецької області та Нижньодуванська громада Сватівського району Луганської області);
  • практика з охорони традиційних ремесел та народного мистецтва;
  • обряд заплітання весільної коси (селище Білокуракине Сватівського району Луганської області). 

Відповідний наказ підписав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв 20 листопада 2023 року.

Своєю чергою територіальні громади мають сприяти у проведенні моніторингу стану життєздатності елементів нематеріальної культурної спадщини. Також вони мають подавати МКІП щороку до 15 вересня звіт про виконання Планів охорони елементів нематеріальної культурної спадщини та, в разі потреби, переглянуті Плани охорони.

Обряд «Гоніння гадюк», розповіли у МКІП, присвячений початку Великого Посту.

«Адже піст – це час покаяння в усіх поганих вчинках. Хоча обряд, скоріш за все, походить з дохристиянських вірувань, але з прийняттям християнства він набув нових рис.  Учасники обряду виключно чоловіки. Вони повинні очистити оселю від злих духів, злиднів, лиха, всіляких хвороб та напастей, які називають «гадюками, гадами», - йдеться у повідомленні.

Весільний обряд заплітання коси у Білокуракине має свої корені в давніх традиціях, пояснили в Луганському обласному центрі народної творчості. Він вважається важливим елементом створення нового родинного союзу.

“У нашому регіоні коси заплітають у два ряди, додаючи кольорові стрічки. Процес заплітання коси вказує на початок нового етапу – подружжя. Кожна пасма волосся виступає як символ окремих аспектів родинного життя: любові, взаєморозуміння, підтримки тощо. Увесь процес супроводжується специфічними піснями, в яких оспівується дівоча краса, чистота й порядність молодої”, - розповіли у Центрі.

Нагадаємо, у липні елементом нематеріальної культурної спадщини України офіційно визнали ремесло сватівських бджолярів.