Стало відомо скільки людей зазнали катувань від військових рф під час окупації Київщини

Стало відомо скільки людей зазнали катувань від військових рф під час окупації Київщини

Київська обласна прокуратура встановила, що 1 тис. 139 людей зазнали катувань, нелюдського поводження та тілесних ушкоджень від військових рф під час окупації Київщини.

Про це прокуратура повідомила у відповідь на запит видання ZMINA.

Зазначається, що прокурори розслідували 12 456 кримінальних правопорушень на Київщині кваліфікованих як воєнні злочини за ст. 438 Кримінального кодексу України.

Серед цих злочинів, зокрема, жорстоке поводження з цивільним населенням, примусові роботи, розграбування національних цінностей на окупованій території тощо.

“Із загальної їхньої кількості – 61 кримінальне правопорушення розслідувалося за фактами катування або іншого нелюдського поводження, 615 кримінальних правопорушень за фактами заподіяння тілесних ушкоджень, в яких потерпіли 1139 людей, та 188 кримінальних правопорушень за фактами незаконного позбавлення волі”, – йдеться у відповіді прокуратури.

Окрім того, загальна кількість цивільних осіб на Київщині, які були незаконно викрадені, позбавлені волі, вивезені чи утримувалися у позасудовому порядку представниками країни-агресора, становить 203 людини.

За цей час прокурори повідомили 78 особам про підозру у скоєнні воєнних злочинів, передбачених статтею 438 ККУ.

Нагадаємо, Київську область ЗСУ звільнили від окупації 2 квітня 2022 року. Після деокупації правоохоронці знаходили тіла закатованих росіянами цивільних у масових захороненнях.

Поховання, знайдене 19 вересня 2022 року, у лісосмузі поблизу села Мироцьке Бучанського району Київської області. На цьому місці поховали двох осіб зі слідами тортур. У вбитих зав’язані за спиною руки, а на шиї скотч.

Всього на деокупованих територіях правоохоронці виявили 80 місць несвободи й катівень, де російські окупанти незаконно утримували та піддавали тортурам цивільних.