24 листопада: Яке сьогодні свято, традиції і прикмети

24 листопада: Яке сьогодні свято, традиції і прикмети

Сьогодні, 24 листопада, у світі відзначають Міжнародний день системного інженера, Всесвітній день інформації, Чорну п'ятницю, Всесвітній день еволюції. В Україні відзначають День логіста.

Всесвітній день еволюції

24 листопада спільнота науковців всього світу відзначає Всесвітній день еволюції (World Evolution Day). Присвячене це свято річниці публікації відомої для широкого загалу праці "Походження видів" авторства Чарльза Дарвіна 24 листопада 1859 року. Оскільки книга була написана не в науковому, а в популярно-публіцистичному стилі, то викликала справжній ажіотаж в суспільстві. Це один з найбільш вагомих творів в історії науки, який детально та логічно пояснює засади існування життя на планеті та виникнення великого розмаїття флори та фауни. Так з’явилася на світ теорія еволюції, яку згодом стали називати дарвінізмом.

Чорна п'ятниця

Чорна п'ятниця відома у всьому світі як день шалених знижок напередодні різдвяних свят. Походить зі Сполучених Штатів Америки та є наступним днем після загальнонаціонального свята – Дня подяки. Ще вночі покупці шикуються у довжелезні черги до магазинів по всій країні, щоб скористатися найбільшими в сезоні святковими знижками. Чорною називають останню п’ятницю осені.

Всесвітній день інформації

Свято заснувала Міжнародна академія інформатизації (член при департаменті інформації ООН) у 1994 році, а вже у 1995 році академія стала Головним Консультантом Соціального та Економічного Рад ООН.

У Всесвітній день інформації організовуються форуми, конференції, ділові зустрічі для пошуку рішень щодо оптимізації інформаційного потоку. Метою цього дня є формування, розробка, координація загального світового простору інформації. Розумне ставлення до створення інформаційних технологій, відповідальність та повага до людини сприяють розвитку суспільства.

Традиції 24 листопада: День Катерини

Святу Катерину вважають покровителькою шлюбу та щасливого сімейного життя. У давнину напередодні цього дня незаміжні дівчата збиралися на вечорниці, де ворожили на судженого. Але зранку обов’язково йшли до церкви і молилися святій Катерині. У день Катерини молодь влаштовувала перегони на санях, бо зазвичай у цей день вже лежав сніг. Люди вірили, що на Катерини потрібно для міцного здоров’я приготувати страву з вирощених на своєму городі овочів.

Прикмети 24 листопада

  • Якщо на вулиці дощ або мокрий сніг, то до грудня ще потеплішає;
  • Якщо на горобині, калині і ожині залишилося багато ягід, то в наступному році ягоди добре вродять;
  • Світить сонце — до похолодання;
  • Якщо вночі на небі багато зірок, то наступний рік буде врожайним на гриби.

Іменини 24 листопада: Олександр, Олексій, Григорій, Євген, Катерина, Іван, Марк, Михайло.