Сєвєродонецький з'їзд і його "пророчі заяви": як народжений у Льодовому палаці ПІСУАР призвів до війни

Сєвєродонецький з'їзд і його "пророчі заяви": як народжений у Льодовому палаці ПІСУАР призвів до війни

На Луганщині 28 листопада 2004 року у Сєвєродонецьку в Льодовому палаці відбувся сепаратистський з'їзд, на якому представники центральної і місцевої влади від партії регіонів на офіційному рівні вперше озвучили ідею проведення "референдумів" і створення на сході України проросійської держави-анклаву — Південно-східної української автономної республіки — ПСУАР. Зараз "кордонами" цього ПІСУАРу фактично й проходить лінія фронту. 

Здавалося б, навіщо цю подію згадувати 19 років потому, коли стільки всього сталося. Наполягаємо, що це важливо з декількох причин:

  • по-перше, необхідно знати та передавати з покоління у покоління, що війна росії проти України виникла не на порожньому місці, а Сєвєродонецький з'їзд і був одним з її паростків. Саме на цьому "шабаші" зародилися "лнр" і "днр", і загалом ідея анексії українських територій;
  • по-друге, пам'ятати й, знову ж таки, передавати нащадкам те, хто в Україні з політиків брав у цьому участь. Саме безкарність їхніх дій стала для рф передумовою, що на проросійські сили можна спиратися і розколювати Україну аж до війни.

Сєвєродонецький з'їзд: що передувало

Сєвєродонецький з'їзд був скликаний тоді, коли проросійська правляча верхівка в Україні почала відчувати, що владу вона може втратити, а заразом рф може втратити вплив на Україну. У 2004 році українці вийшли захищати своє право на чесні вибори на Майдан незалежності у Києві, відреагувавши на численні фальсифікації під час президентських перегонів, кандидатами на яких були проросійський прем'єр Віктор Янукович і проукраїнський (прозахідний) опозиціонер Віктор Ющенко. Пізніше Верховний суд довів, що саме на користь Януковича відбувалися порушення виборчого законодавства, які й призвели до викривлення результатів другого туру президентських виборів. 

Луганська обласна влада, її тоді уособлювали дві людини  керівник ОДА Олександр Єфремов і голова облради Віктор Тихонов, "задавала тон" усім подіям напередодні Сєвєродонецького з'їзду: залякування населення за допомогою підконтрольних ЗМІ "базами НАТО", українськими "бандерівцями" і "фашистами", "помаранчевою чумою", порівняння Ющенка ледь не з Гітлером, проросійські мітинги на підтримку Януковича.

Авторка цих рядків дуже добре пам'ятає Луганськ 2004 року —  у місті панувала масова антиукраїнська істерія, яка загострилася восени після першого та другого туру президентських виборів. Помаранчевий колір — його використовували прихильники Ющенка на Майдані, це, власне, і був колір опозиції, у Луганську викликав агресію оточуючих, навіть просто випадкових перехожих. Такого слова "тітушки" у 2004 ще не існувало, але традиція долучати до розгону проукраїнських активістів молодиків у спортивних костюмах і "кожанках" вже була. Тож небагаточисельні учасники "мітингів за Ющенка" піддавалися нападам.

26 листопада Луганська обласна рада, яку тоді очолював нині вже покійний Тихонов, заявила про непокору центральним органам влади, мала намір закрити адмінкордони області, припинити відрахування до державного бюджету, мотивуючи це фразою про те, що "Донбас годує всю Україну", створила власний виконавчий комітет та звернулася за підтримкою до путіна. 27 листопада таке ж рішення ухвалила Харківська облрада, яку тоді очолював теж нині покійний Євген Кушнарьов. 

Не останню роль в організації та участі у Сєвєродонецькому з'їзді відігравали тодішні керівник Донецької ОДА Анатолій Близнюк і голова Донецької облради Борис Колесніков. Брав участь у заході й тодішній мер Херсона Володимир Сальдо. Як відомо, зараз Сальдо є "гауляйтером" Херсонщини від російської окупаційної влади. Також на з'їзд запросили і представників православної церкви Московського патріархату, їхня роль у війні рф проти України ще з 2014 року також добре тепер відома. Брав участь у з'їзді й відомий у Сєвєродонецьку В'ячеслав Ткачук, — до 2020 року в.о. мера Сєвєродонецька, а у 2004 році голова територіальної виборчої комісії виборчого округу №113. 

За найскромнішими підрахунками, у з'їзді взяли участь 3576 депутатів із 16 областей України, автономної республіки Крим та Севастополя. Серед присутніх буди депутати Верховної Ради, члени уряду включно з Януковичем, представники росії, наприклад, тодішній мер Москви Юрій Лужков (зараз його також, як і Тихонова з Кушнарьовим, вже немає у живих, - ред.)

На з'їзді зібрався південний схід — так у 2004 називали області, які підтримували проросійську Партію регіонів, у 2014 путін назве їх "Новоросією".

Найяскравіші виступи на Сєвєродонецькому з''їзді, які виявилися "пророчими"

Льодовий палац у Сєвєродонецьку для проведення з'їзду такого масштабу обрали невипадково - це приміщення мало найбільшу залу на Луганщині. І, оскільки луганські регіонали грали "першу скрипку" у цій сепаратистській історії, не дивно, що захід погодили провести саме на їхній території.

  

Попри антиукраїнську риторику у промовах практично усіх, хто виступав, російських прапорів на Сєвєродонецькому з'їзді не було. Організатори цього заходу, та й сама влада рф, ще були не настільки сміливі в Україні, триколори на Луганщині з'являться 10 роками пізніше, на мітингах 2014 року. 

В архівах луганського сайту CityNews збереглася стенограма виступів. А на YouTube частина відеозапису.

Віктор Тихонов:

Ми вітаємо участь у переговорному процесі іноземних представників Європейського співтовариства, глав європейських держав, а також російської федерації як одного з гарантів безпеки України відповідно до Меморандуму від 05.12.1994 року (Будапештський меморандум, який рф і порушила ще у 2014 році, - ред.). У цьому міжнародному договорі, який підписали тоді США та Сполучене Королівство Великобританії та Північної Ірландії вони зобов'язалися утримуватися від використання сили проти територіальної цілісності чи політичної незалежності України, від економічного тиску, спрямованого на те, щоб підкорити своїм власним інтересам здійснення Україною прав, властивих її суверенітету, і таким чином отримати будь-які переваги.

Тому ми маємо сказати рішуче "ні" спробам "з-за бугра" визначати права та умови, за якими має жити Україна, диктувати нам лінію поведінки та нав'язувати свої погляди.

Сподіваюся і вірю, що ми маємо політичну волю для відстоювання інтересів територіальних громад, які довірили нам свою долю.

Сьогодні, як ніколи, актуальне гасло "Батьківщина в небезпеці!". З цього ми маємо виходити у своїх діях та вчинках.

Виступ Тихонова у порівнянні з усіма іншими зараз виглядає найнешкідливішим, але саме йому висунули обвинувачення за статтею 109 Кримінального кодексу України – зазіхання на територіальну цілісність та недоторканність України, але справа зійшла нанівець. Тихонов потім написав і видав книгу "Як нас судили" про ці сєвєродонецькі події.

У вересні 2014 року МВС порушило кримінальну справу проти 24 нардепів від депутатської групи "За мир і стабільність", які брали участь в засіданні держдуми рф. Серед них був і Тихонов. Але знову справа нічим не завершилася. Тихонов помер у 2020 році в окупованому Сімферополі.

Борис Колесніков:

Наразі ми вважаємо життєво необхідним усім обласним радам провести референдуми на своїх територіях. 

Перше питання, яке потрібно винести на референдум, висловлення недовіри всім інстанціям вищої державної влади, які порушили закон.

Друге – це створення нової української південно-східної держави у формі федеративної республіки, в якій буде реально, а не декларативно, буде захищено інтереси прав громадян та регіонів.

Ми запевняємо світову спільноту в тому, що нова державна освіта матиме найдемократичнішу Конституцію у світі.

Щоб уникнути звинувачень у тому, що ця ініціатива надасть якогось статусу винятковості донецькому регіону, ми пропонуємо, у разі створення нової держави, столицею держави оголосити місто Харків, тобто відновити історичну справедливість – це була перша столиця незалежної України.

Політика нової держави буде спрямована на стабільність розвитку та економічне процвітання. Запорукою успішної економіки буде наше членство в єдиному економічному просторі (проєкт економічної інтеграції росії, Білорусі та Казахстану, - ред.). Я наголошую, що ми будемо вживати перерахованих заходів у тому випадку, якщо нам відмовлять у наших законних вимогах – захистити наш вибір.

Цей план практично втілився у 2014 році за підтримки рф: референдуми, створення "нових держав", інтеграція з росією. Тільки до цього всього ще додалася війна, економічне, а потім і фізичне знищення Луганщини. Колесніков за свої слова на Сєвєродонецькому з'їзді давав пояснення у Генпрокуратурі. Також він "фігурував у кримінальній справі за фактом зазіхання на територіальну цілісність та недоторканність України", писав "Остров", цитуючи слова Генпрокурора Піскуна. Але у СІЗО Колесніков потрапив через обвинувачення у "вимаганні в особливо великих розмірах". Цю справу проти нього припинили "через відсутність у діях злочину".

Зараз Колесніков, судячи з його сторінки у Facebook, абсолютно проукраїнський діяч.

В'ячеслав Ткачук:

Доповідаю вам, територіальна виборча комісія округу не прийматиме до керівництва антиконституційне рішення Верховної Ради, і ми не підемо проти свого народу та проти його волевиявлення.

Ми пропонуємо:

Перше. Висловити недовіру до Верховної Ради України.

Визнати рішення Верховної Ради антиконституційним.

Президенту України як гаранту Конституції запровадити надзвичайний стан в Україні становище та призупинити повноваження Верховної Ради України.

Доля Ткачука складеться дивним чином, він встигне побувати у лавах партії "помаранчевого" Петра Порошенка, за допомогою усунення мера стати в.о. мера Сєвєродонецька  й полишити цю посаду у 2020 після створення ВЦА.

Євген Кушнарьов: 

На будь-який випадок у нас є гідна відповідь аж до крайніх заходів. І я хочу нагадати гарячим головам під помаранчевими прапорами: від Харкова до Києва 480 км, а до кордону з росією – 40.

І ці слова Кушнарьова зараз читаються як "злий пророчий жарт". До кордону з рф до Харкова, дійсно, усього 40 км, тож повітряна тривога ще не встигає увімкнутися, а ракета з російського боку вже за лічені хвилини подолала цю відстань і вкотре кудись влучила й когось вбила. 

Кушнарьов помер у 2007 році від поранення, яке отримав під час полювання.

Олександр Єфремов:

Пане Ющенко, подивися на мене, хіба я можу тебе злякатися? І друге. Згадай слова, що краще померти стоячи, ніж жити при тобі на колінах!

Ми маємо бути сьогодні готові до подальших дій у разі, якщо інша сторона піде на антиконституційні, антиправові та силові дії. Ми не можемо бути просто незахищеними людьми, і ми не можемо дозволити, щоб наші люди були не захищені.

У зв'язку з цим, я пропоную: створити постійно діючий виконавчий орган, який би координував наші дії по наших територіях і щоб він у постійному режимі працював, як я зрозумів, ми визначилися у Харкові.

Єфремов відіграє свою роль протягом 10 років з 2004 по 2014, будучи народним депутатом і, фактично, продовжуючи керувати Луганською областю, яку за його допомогою "накачували" антиукраїнськими настроями". Після 2014, коли росія захопила частину Луганщини, Єфремова довго судили за державну зраду, він деякий час навіть перебував у СІЗО, але зараз у нього все добре, він у Москві.

В Офісі генпрокурора "Схемам" повідомили, що Єфремов не має запобіжного заходу й не перебуває в розшуку. Матеріали по справі Єфремова про держзраду мали передати з суду Старобільська, який знаходиться в окупації, до Синельниківського суду на Дніпропетровщині. Проте інформація про таку передачу в ОГП "не надходила".

Загалом ніхто з учасників сепаратистського Сєвєродонецького з'їзду не поніс відповідальності. Ексначальник СБУ у Донецькій та Луганській областях Олександр Петрулевич у 2018 році заявляв, що якби "в 2005-200 році буда поставлена крапка" у справах про сепаратизм учасників з'їзду, то, на його переконання, "не було б зараз втрати територіальної цілісності, людей, як військових, так і цивільних". 

  

Льодовий палац у Сєвєродонецьку, який приймав і другий подібний з'їзд тих самих "сепаратистів" у 2008 році, спіткала доля усього міста. Будівлю спалили російські обстріли під час наступу.

Читайте також: Майбутнє Донбасу: досліджуємо чотири сценарії, з яких тільки один — умовно позитивний