28 листопада: Яке сьогодні свято, традиції і прикмети

28 листопада: Яке сьогодні свято, традиції і прикмети

Сьогодні, 28 листопада, відзначають Всесвітній день співчуття, День Червоної планети. У США — Щедрий вівторок, в Україні — День працівника системи фінансового моніторингу.

Всесвітній день співчуття

Це день є ідеєю, заснованою на ахімсі (ненасиллі) та співчутті. Ці принципи, глибоко вкорінені в різноманітній релігійній спадщині Індії, є основою цього міжнародного дня.

Індія є першою країною, яка виступила з цією ініціативою. Вперше цей день був концептуально розроблений і втілений в життя Прітішем Нанді, індійським поетом, журналістом і активістом. Інавгурація Всесвітнього дня милосердя відбулася в Мумбаї у 2012 році за присутності 14-го Далай Лами, який був активним прихильником цього дня. Він зосередив особливу увагу на добробуті тварин і зростаючій важливості вегетаріанства як з міркувань охорони здоров’я, так і для запобігання вбивству інших видів.

Далай Лама під час першого Всесвітнього конгресу наголосив на необхідності “універсальної відповідальності”, яка виходить за межі взаємодії між людьми і охоплює всі форми життя.

День Червоної планети

Відзначається щорічно 28 листопада в пам’ять про запуск космічного зонду “Марінер-4” 28 листопада 1964 року і на честь нашої сусідньої планети – Марса. Ця подія – вшанування планети Марс та досліджень і дослідників космосу. Цей день дає можливість ентузіастам космосу та широкій громадськості поспілкуватися з Марсом, одним з найближчих друзів Землі в Сонячній системі, і дізнатися більше про нього.

День працівника системи фінансового моніторингу

Нове професійне свято в Україні — День працівника системи фінансового моніторингу встановлений 28 листопада 2020 року президентом Володимиром Зеленським, визнаючи вирішальну роль, яку відіграють працівники фінансового моніторингу в утвердженні статусу України у світовій боротьбі з фінансовими злочинами.

Традиції 28 листопада: День сойки

Сойка вважається провісницею зими, цього дня у давнину придивлялися до її поведінки, але побачити пташку було не дуже легко. Якщо сойку все ж побачиш, вважалося, що це віщує щастя. Якщо сойка співає високо в небі, то зима буде холодною. Якщо співає низько, то буде тепло. .

Також в День сойки просили поради у літніх людей, але не зізнавалися у коханні, не планували переїзд і подорож.

Прикмети 28 листопада:

  • Сойка до будинку підлетіла - на щастя;
  • Плюсова температура — до швидких морозів;
  • Багато воронів у небі літає — до хуртовини;
  • Якщо сухо та холодно вдень – до спекотного літа, тепло – до холодного;
  • Вночі випав сніг — довго лежатиме, вдень — не затримається;В
  • Відлига — до сильних морозів незабаром;
  • Гуси часто ляскають крилами — до потепління.

Іменини 28 листопада: Олексій, Андрій, Ганна, Василь, Григорій, Данило, Іван, Костянтин, Микола, Павло, Петро, Сергій, Степан, Тимофій.