Розподіл допомоги Україні можуть відкласти до виборів США у листопаді 2024, — The Economist

Розподіл допомоги Україні у Конгресі можуть відкласти до виборів США у листопаді 2024, — The Economist

Деякі законодавці в Конгресі США хвилюються, якщо угода по допомозі Україні не буде досягнута до Різдва, новий розподіл допомоги може бути відкладено до виборів у листопаді 2024 року.

Про це пише The Economist.

Також у Конгресі кажуть, що якщо Дональда Трампа оберуть президентом, з допомогою Україні "може бути повністю покінчено". "Час нам не друг", — каже один похмурий проукраїнський сенатор.

Принаймні публічно українські лідери відкидають думку про те, що Америка може відмовитися від Києва. "Я не вірю, що це станеться", — сказав керівник Офісу президента Андрій Єрмак, заявивши, що знайшов "сильну підтримку обох партій" під час візиту до Вашингтона цього місяця.

Згідно з американськими підрахунками, після вторгнення росії Америка надала Україні близько 75 мільярдів доларів допомоги, а європейські країни разом надали понад 100 мільярдів доларів.

Але головне, що Америка все ще надає більшу частку військової допомоги, її внесок становить близько 44 мільярдів доларів.

Україна вже страждає від "снарядного голоду", каже Майкл Кофман з американського аналітичного центру "Фонд Карнегі за міжнародний мир". За його словами, влітку Україна випускала 220-240 тис. снарядів більших калібрів (152 мм і 155 мм) на місяць, але об'єм скорочується і впаде до 80-90 тис. снарядів на місяць.

Україна намагається розвинути власну оборонну промисловість, потужну за радянських часів, але відтоді занедбану, не в останню чергу для виробництва 155-мм снарядів за стандартами НАТО. "Незалежно від того, наскільки ми нарощуємо місцеве виробництво, ми будемо дуже залежати від західного партнерства", — визнає високопоставлений чиновник у Києві.

Якщо американська підтримка зменшиться, Україна не зможе здійснити ще один великий контрнаступ, каже пан Кофман. Вона може спробувати ще більше використовувати дрони. Але зрештою їй доведеться "окопатися", тобто будувати оборонні споруди.

"Україна має повчитися на тому, що спрацювало для росії", – каже Кофман. "Чим сильніша ваша оборона, тим менше снарядів і військ вам потрібно, щоб утримати лінію".

Нагадаємо, Пентагон стверджує, що у нього залишилося близько 5 мільярдів доларів у вигляді "президентських повноважень" для постачання Україні зброї зі свого власного арсеналу та трохи понад 1 мільярд доларів коштів для його поповнення.