"Влада Польщі цинічно розіграла українську карту": Туск про блокування українського кордону

"Влада Польщі цинічно розіграла українську карту": Туск про блокування українського кордону

Переможець польських парламентських виборів, лідер платформи "Громадянська коаліція" Дональд Туск звинуватив уряд Матеуша Моравецького в бездіяльності, "яку не можна вибачити", в ситуації з блокадою кордону з Україною.

Про це пише видання PAP.

Туск наголосив, що не чекатиме, доки його призначать прем'єром і  зустрінеться з експертами та тими політиками, які будуть займатися питанням розблокування кордону.

"Таку бездіяльність не можна вибачити, тому що таким чином ми ставимо під загрозу польсько-українські відносини та не дбаємо про польські інтереси. З Україною треба жити у дружбі, підтримці, але водночас не нехтувати польськими інтересами", - наголосив Туск.

"Цей уряд ставить нас усіх у дуже складну ситуацію. Партія "Право і Справедливість", Моравецький і Качинський фатально, дуже по-дилетантськи, непрофесійно і до того ж цинічно розіграли українську карту", – заявив Туск.

Зазначимо, що вчора, 27 листопада, президент Польщі Анджей Дуда призначив Матеуша Моравецького на посаду премʼєр-міністра і прийняв присягу нового складу уряду. Проте цей уряд повинен затвердити Сейм, де коаліцію більшості має Туск і його політична сила.

Нагадаємо, блокада кордону триває з 6 листопада. Україна вже зазнала збитків на понад 400 мільйонів євро. Вартість простою перевізника за добу оцінюється у 350 євро.

За словами міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Сольського, блокаду кордону влаштував не польський уряд, а “конкретна асоціація та невелика кількість перевізників”.

Українські перевізники підтверджують: блокування кордонів підтримала лише одна асоціація польських перевізників, яка раніше активно працювала з рф.

28 листопада міністр інфраструктури Польщі Анджей Адамчик надіслав листа віцепрем’єру Олександру Кубракову, в якому закликав Україну виконати вимоги польських протестувальників. Вони вимагають: запровадження комерційних дозволів для українських компаній на перевезення вантажів, за винятком гуманітарної допомоги та товарів для української армії, призупинення дії ліцензій для компаній, які були створені після початку війни в Україні, та проведення їх перевірок. Також є вимога ліквідувати систему електронної черги з української сторони.