30 листопада: Яке сьогодні свято, традиції і прикмети

30 листопада: Яке сьогодні свято, традиції і прикмети

Сьогодні, 30 листопада, в Україні відзначають День радіотехнічних військ Повітряних Сил Збройних Сил.

У світі — Всесвітній день домашніх тварин, Міжнародний день сексу, День пам’яті всіх жертв хімічної війни, Міжнародний день спідниць, День захисту інформації.

День радіотехнічних військ Повітряних Сил Збройних Сил.

Свято започатковане у 2010 році. На радіотехнічні війська покладене завдання завчасно попередити про повітряний напад, вони є головним джерелом інформації про повітряну обстановку над Україною та навколо неї. Зараз, в умовах постійних повітряних атак рф, їхня робота безцінна.

Мережа підрозділів радіотехнічних військ створює суцільне радіолокаційне поле вздовж усього державного кордону, а окремі підрозділи військ прикривають важливі об’єкти та міста. Радіус виявлення імовірних загроз — до 300—400 км

Радіотехнічні війська призначені для ведення радіотехнічної розвідки повітряного, наземного та морського простору, розпізнавання виявлених цілей і сповіщення про них військ протиповітряної оборони країни, інших видів збройних сил, служби надзвичайних ситуацій, забезпечення наведення винищувачів на ціль, дій зенітних ракетних військ і виконання інших завдань.

Всесвітній день домашніх тварин

Дата офіційно затверджена у 1931 році у Флоренції на Міжнародному конгресі прихильників захисту тварин. Головна мета свята — розвинути в людях почуття відповідальності за живих істот й вкотре нагадати суспільству про те, що "воно несе відповідальність за тих, кого приручило".

До домашніх тварин відносять не тільки улюбленців, яких люди тримають в квартирі, але й свійських тварин та звірів, що знаходяться в зоопарках.

День захисту інформації

Дату заснувала Асоціація комп’ютерного обладнання у 1988 році в США. Причиною послугувала вперше зафіксована у тому ж році велика епідемія комп’ютерного хробака (вірус, створений Робертом Моррісом), котра змусила фахівців задуматись над забезпеченням інформаційного захисту.

Метою такого Міжнародного дня є привернення уваги звичайних користувачів та виробників програмного забезпечення до проблеми безпеки, наголошення на необхідності захисту.

Традиції 30 листопада: Андріїв день

Це день пам'яті мученицької смерті одного із дванадцяти апостолів Христа — Андрія Первозваного. За церковними легендами, святий проповідував християнство у Скіфії й дійшов аж до Києва, де на одному з пагорбів поставив хрест зі словами: "Чи бачите гори ці? Повірте мені, на них засяє благодать Божа". Вважалося, що у цей день є гріхом щось робити без поважної причини. На Андрія здавна забороняли будь-яку інтелектуальну працю, бо є забобон, що в цей день від цього можна втратити розум.

У дохристиянські часи саме в цей період відзначали свято Калити, а християнська доктрина замінила свято іменем апостола Андрія Первозваного. Проте обряди Калити не були забуті у народі: дівчата випікали коржі, котрі мали назву "калити". Потім із цією обрядовою стравою влаштовували різноманітні ігри та ворожіння. Коржі прив'язували якнайвище попід стелею, а потім хлопці та дівчата з зав'язаними очима мусять дострибнути до них й відкусити шматок.

Ворожити на Андрія, то давня традиція, дівчата за допомогою ворожби намагалися взнати, коли і за кого вийдуть заміж. 

Прикмети 30 листопада:

  • Як ще до цього дня сніг не випав — зима буде теплою, а як з'явився — холодною;
  • Якщо напередодні йде сніг, то буде хурделиця цілий тиждень;
  • Якщо шумить вода в річці, варто чекати на завірюхи;
  • Якщо вугілля в печі у святковий вечір було червоним — очікували холоднечу, якщо було білим — швидку відлигу.

Іменини 30 листопада: Андрій, Іван, Ян.