Судитимуть чеченського депутата, який координував захоплення територій Луганщини та Донеччини

Судитимуть чеченського депутата, який координував захоплення територій Луганщини та Донеччини

За процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора направили до суду обвинувальний акт стосовно депутата державної думи федеральних зборів рф від Чечні, який відповідав за встановлення ворожого контролю над тимчасово окупованими населеними пунктами України.

Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора України.

Фігуранту інкримінують посягання на територіальну цілісність і недоторканність України та виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікацію її учасників (ч. 5 ст. 27 ч. 3 ст. 110, ч. 3 ст. 436-2 КК України).

Встановлено, що у березні-травні 2022 року він перебував на території Донецької та Луганської областей. Використовуючи своє службове становище, виконував завдання, поставлені головою Чеченської Республіки щодо захоплення, утримання та встановлення контролю над населеними пунктами України.

Обвинувачений координував дії підрозділів північнокавказького округу військ національної гвардії рф, управління федеральної служби військ національної гвардії рф по Чеченській Республіці, міністерства внутрішніх справ рф по Чеченській Республіці з діями підрозділів збройних сил рф, незаконних збройних формувань самопроголошених «днр» та «лнр», керівництва окупаційних адміністрацій на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Крім того, на своєму особистому Telegram-каналі у квітні 2022 році депутат поширив відеозаписи, в яких містяться висловлювання голови Чеченської Республіки, спрямовані на виправдовування, визнання правомірною збройної агресії рф проти України, розпочатої у 2014 році.

Також там виправдовувалася тимчасова окупація частини території України та глорифікувалися особи, які здійснювали збройну агресію проти України.

Досудове розслідування проводило Головне слідче управління СБУ.

Нагадаємо, російському депутату, який координував дії агресора на Луганщині, повідомили про підозру.