Чехія збільшить витрати на житло для українських біженців з 1 січня 2024 року

Чехія збільшить витрати на житло для українських біженців

В уряді Чехії збільшить витрати на житло для українських біженців, які входять до суми гуманітарної допомоги.

Про це 29 листопада заявив міністр праці та соціальних справ Маріан Юречка, пише ProUkrainu

Зараз житлова допомога для біженців у Чехії нині становить 2400 та 3000 крон - це понад $100-$130. Обговорюються дещо вищі суми, каже Юречка. За його словами, Готується постанова уряду, суми, на які може зрости житлова допомога, ще обговорюються.

“Ми готуємо постанову уряду, яка має збільшити з 1 січня розміри відрахувань, тобто збільшити суму житлової підтримки. Ми ще обговорюватимемо конкретні суми”, – сказав він. 

Можливо, отримати грошову допомогу можуть дещо більше нужденних. У закладах житлового розміщення держава оплачує житло для українських громадян із тимчасовим захистом, які можуть працювати, до п’яти місяців.

Юречка кілька разів повторив, що зміна допомоги в липні, коли її скоротили, мала на меті мотивувати біженців працювати та переїжджати у звичайні квартири.

Згідно з чинною постановою уряду, у гуманітарній грошовій допомозі розраховується 2400 чеських крон на людину на місяць, але щонайбільше — 12 тисяч чеських крон. У зареєстрованих у спеціальному реєстрі квартирах вона становить 3000 крон на людину, максимум — 15 тисяч крон на п’ятьох і більше осіб. До цього додається прожитковий мінімум. Тоді підтримка з боку держави відповідає різниці між отриманою сумою та меншим доходом.

Згідно з даними міністерства, у червні Центри зайнятості здійснили 115 700 виплат гуманітарної допомоги на суму 798,7 мільйона чеських крон. У липні, коли зміни вступили в дію, було здійснено 45 700 виплат гуманітарної допомоги на суму 381,8 мільйона чеських крон. У серпні кількість знову зросла до 96 300 виплат, витрати склали 823,8 мільйона крон. У вересні цифри знову впали, було здійснено 45 500 виплат гуманітарної допомоги на суму 426 мільйонів крон. У червні Центр зайнятості зареєстрував 2300 виплачених позачергових допомог, у вересні – 3500.

Нагадаємо, Чехія підготує спеціальну програму з добровільного повернення біженців в Україну, що передбачає надання допомоги та відшкодування частини витрат у таких випадках.

Станом на серпень цього року у Чехії проживали 360 900 біженців з України з візами тимчасового захисту, більшість із них жінки та діти.