1 грудня: Яке сьогодні свято, традиції і прикмети

1 грудня: Яке сьогодні свято, традиції і прикмети

Сьогодні, 1 грудня, відзначають Національний день підтримки жінок, Всесвітній день боротьби зі СНІДом, День різдвяних вогнів, День Антарктиди. В Україні - День працівників прокуратури.

Національний день підтримки жінок

Цього дня вшановують силу жінки. Цей день започатковано для того, щоб нагадати жінкам, що вони не самотні та що їх підтримують інші жінки у всьому світі.

Вперше Міжнародний жіночий день відбувся 28 лютого 1909 року, коли 15 000 жінок пройшли маршем Нью-Йорком, вимагаючи скорочення робочого дня та кращої оплати праці. У 1911 році вони знову вийшли на марш і вимагали права голосу та припинення насильства щодо жінок. Сьогодні жінки все ще щороку маршують містами по всьому світу, щоб боротися за рівність, справедливість і мир для всіх людей, незалежно від раси, етнічного походження, релігії чи гендерної приналежності.

Генеральна Асамблея Організації Об’єднаних Націй почала відзначати 8 березня як Міжнародний жіночий день у 1975 році. Крім того, у 2014 році воно стало офіційним святом, яке відзначається майже в 100 країнах світу. У 2018 році Національний день підтримки жінок 1 грудня був заснований Емі О’Доннелл, оскільки вона хотіла створити щорічний захід, який би віддавав належне впливовим жінкам за їхні досягнення в мистецтві, політиці, бізнесі та інших сферах.

Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Цей день підвищує обізнаність людей та нагадує про те, що ця епідемія не закінчилася. В 1988 році ВОЗ оголосила про створення Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом — 1 грудня.

Цікавою є історія вибору дати. В цей час у США саме проходили вибори, тому засоби масової інформації висвітлювали в основному тільки виборчий процес. Творці ідеї Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом вирішили, що після завершення кампанії журналістів має зацікавити новий інформаційний привід. 1 грудня стало ідеальним днем, тому що вибори вже закінчилися, а до різдвяних свят, багатих на події, час ще залишався. Розрахунок виявився вдалим — оголошення Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом привернуло багато уваги.

День різдвяних вогнів

Ця дата знаменує початок святкового сезону. Цей день присвячений традиції прикрашати будинки, вулиці та міста різдвяними вогнями. У США національна церемонія запалювання ялинки, вперше запроваджена президентом Келвіном Куліджем у 1923 році, є подією, яка збігається з Національним днем різдвяних вогнів. Церемонія 2023 року відзначає свою 101-шу річницю.

Традиції 1 грудня: Наумів день

Дата присвячена вшануванню пророка Наума. У народі його називали Наум Грамотник тому, що в давні часи саме 1 грудня малюків, що вже підросли, віддавали старцям на виховання та навчання грамоті, промовляючи "Наум на розум наставляє". Після першого уроку батьки дарували вчителю вишитий рушник та коровай.

Прикмети 1 грудня:

  • Випало багато снігу – до повені навесні;
  • Дме північний вітер – до сильних морозів;
  • Ворони ходять по землі і риються в снігу – до потепління;
  • Зірки на небі яскраво мерехтять – скоро буде заметіль.

Іменини 1 грудня: Дмитро, Наум, Порфирій, Філарет, Анастасія.