Генерал Муженко відповів, як підвищити мотивацію людей мобілізуватися у ЗСУ і йти на війну

Генерал Муженко відповів, як підвищити мотивацію людей мобілізуватися у ЗСУ і йти на війну

Ексголовком ЗСУ генерал Віктор Муженко вважає, що держава повинна проводити заходи, щоб підвищити мотивацію громадян мобілізуватися у ЗСУ і воювати.

Про це він сказав в інтерв'ю BBC Україна.

На питання, "що можна зробити, щоб підвищити мотивацію? Бо насправді проблема мобілізації ще і в тому, що багато хто ховається. Люди не стають на облік, бо не хочуть іти на війну, не хочуть вмирати за свою країну", Муженко сказав, що потрібні соціальні гарантії.

"Я думаю, що так однозначно відповісти на це питання дуже складно. Але якісь заходи повинні проводитись. Можливо, якісь соціальні гарантії, можливо, своєчасність відповідних виплат, які вже передбачені законодавством. В тому числі і за загибель військовослужбовців. Наскільки вчасно це все оформлюється? У нас є частина втрат, які називають “зниклі безвісти”, і там дуже складні проблеми з їхнім оформленням. До мене звертаються люди, які займаються питанням оформлення чи визнання зниклим безвісти. Вони збирають по року-півтора документи… І оці всі моменти впливають на сприйняття людей", - вважає він.

Також Муженко додав, що серйозний вплив на мотивацію мають успіхи на фронті.

"От якщо є перемога - буде купа охочих. Коли починається, пробуксовка – одразу люди вже насторожі і пробують уникнути всіх цих моментів. Не всі. Є багато свідомих громадян", - додав він.

Також Муженко вважає, що в армії повинно бути більше молоді. Він зазначив, що "ситуація зараз така, що потрібен підхід в питаннях врахування вікового цензу для комплектування тих чи інших частин, відповідно до призначення для майбутніх операцій".

"...Основна маса – ми ж розуміємо, що вони можуть переносити обмежені навантаження. Значить, вони повинні бути більше задіяні в тих частинах, які в основному готуються для ведення оборонних дій, більше статичних, ніж маневрових. А от ті, хто молодші, повинні застосовуватись безпосередньо в військових частинах, які визначені для ведення рухомих, маневрових дій. Ці люди повинні отримати відповідну підготовку", - додав Муженко, коментуючи ухвалений Верховною Радою законопроєкт, за яким мобілізувати можна буде вже з 25 років, але президент досі його не підписав.

Нагадаємо, український уряд планує змінити практику призову в армію. Зміни включатимуть використання комерційних рекрутингових компаній для проведення більш цілеспрямованого призову та запевнення призовників у тому, що вони виконуватимуть ролі, які відповідають їхнім навичкам, а не просто відправлятимуть на фронт.