7 грудня: Яке сьогодні свято, традиції і прикмети

7 грудня: Яке сьогодні свято, традиції і прикмети

Сьогодні, 7 грудня, відзначають Всесвітній день української хустки, Міжнародний день цивільної авіації, а також починається святкування Хануки. В Україні 7 грудня відзначається День місцевого самоврядування.

Всесвітній день української хустки

Жіноча хустка в Україні здавна вважалася оберегом та символом патріотизму, свободи та любові. Тому активістки, які впровадили свято, ставили собі за мету відродження національних традицій та донесення історичних фактів про цей предмет гардеробу.

Перші хустки, що почали носити українки, мали чистий білий колір, а кольорові малюнки прийшли в Україну з Туреччини. 

Ханука

У 2023 році початок Хануки припадає на 7 грудня, а кінець на 15 грудня. Друга назва події – "Свято Вогнів". Слово Ханука в перекладі з івриту означає оновлення, освячення. Історія Хануки починається ще у 2 столітті до н.е. Це були часи звільнення та очищення Храму після перемоги Хашмонеїв (Маккавеїв) у повстанні проти царя Антіоха IV. Коли більшість євреїв зрадили свою віру, невелика група відданих людей врятували Храм та повернули своїх братів до Всевишнього, до віри прабатьків.

У єврейській традиції заведено накривати святковий стіл, співати пісні, читати славослів’я, розмовляти на теми з Тори. Також існує особливий звичай розпалення свічок в світильнику ханукії.

День місцевого самоврядування

Закон про місцеве самоврядування ухвалила ще Верховна Рада УССР в 1990 році, але дата відзначається в Україні з 2000 року. Вона бере історію з жовтня 1985 року, коли держави Європи затвердили "Хартію місцевого самоврядування", вона і стала основою його класичної моделі. Для України документ мав дуже велике значення, тому що цей інститут в країні був забороненим упродовж 70 років радянської окупації. У 1997 році Хартія була ратифікована в Україні та увійшла у національне законодавство.

Традиції 7 грудня: день святителя Амвросія

Святитель Амвросій шанується як святий і церковний вчитель у католицькій, православній і протестантських церквах. Св. Амвросій зображується з єпископської палицею, палицею, бичем у руці (символ перемоги над аріанами і язичниками). Картини із зображенням св. Амвросія створювалися багатьма художниками, серед яких – Рубенс і ван Дейк.

Цього дня у давнину в Україні починали готуватися до Різдва, прибирати, визначатися з продуктами на святковий стіл, але веселощів не влаштовували. Цього дня приносили у дім гілочки ялинки або сосни та ставили їх у воду, вважалося, це принесе у дім добробут на наступний рік. Незаміжні дівчата починали готувати собі посаг: шили і вишивали.

Прикмети 7 грудня:

  • Йде мокрий сніг – чекайте на дощове літо;
  • Відлига або туман до сильного похолодання до Різдва;
  • Небо ясне цього дня – уся зима буде холодною.

Іменини 7 грудня: Лев, Антон, Григорій, Іван, Ігнатій, Михайло, Павло.