У російському Брянську восьмикласниця влаштувала стрілянину у школі і наклала на себе руки

У російському Брянську школярка влаштувала стрілянину у школі і наклала на себе руки

У російському місті Брянськ учениця восьмого класу гімназії № 5 принесла до школи вогнепальну зброю та влаштувала стрілянину. За попередніми даними, вона була озброєна дробовиком, який належить батькові.

Про це пише "Медуза", публікуючи фото цього дробовика.

Восьмикласниця, що стріляла, наклала на себе руки, повідомили в УМВС у Брянській області. Міська адміністрація повідомила про двох загиблих.

За останніми даними МВС, постраждали п'ятеро людей, одна поранена дівчинка згодом загинула.

Telegram-канали Baza, Shot та Mash називають ім'я дівчинки, яка відкрила стрілянину. Це 14-річна Аліна А. За їхньою інформацією, школярка зазнавала цькування. Вона влаштувала стрілянину під час уроку біології, цілячись у хлопчиків.

У результаті, пишуть Telegram-канали, чотирьох учнів було поранено, одного з них відправили у реанімацію. Також загинула 13-річна однокласниця Аліни Марія М.

Інші випадки стрілянини у російських навчальних закладах

Про них нагадує BBCСтрілянина в Брянську - далеко не перший випадок в російських школах за останні кілька років:

  • У травні 2021 року в гімназії № 175 у Казані стрілянину відкрив колишній учень школи - 19-річний (на той момент) Ільназ Галявієв. Внаслідок нападу загинули дев'ятеро людей: семеро учнів віком від 14 до 15 років та два педагоги. У квітні 2023 року суд визнав Галявієва винним у масовому вбивстві та засудив до довічного ув'язнення.
  • У листопаді 2019 року у Благовіщенську 19-річний студент відкрив стрілянину у будівлі коледжу будівництва та житлово-комунального господарства. Одна людина загинула: жертвою став один студент, ще троє молодих людей постраждали та були госпіталізовані. Студент, що відкрив стрілянину, наклав на себе руки.
  • У жовтні 2018 року у Керченському політехнічному коледжі в анексованому Криму стрілянину відкрив 18-річний студент Владислав Росляков. За версією російських слідчих, він заклав вибуховий пристрій у їдальні навчального закладу і відкрив стрілянину по учням та працівникам, після чого наклав на себе руки. Внаслідок вибуху та стрілянини загинула 21 особа, поранення отримали близько 70 осіб. Тоді ЗМІ повідомляли, що буквально за місяць до нападу на коледж Росляков отримав дозвіл на зберігання зброї, для чого відвідував курси стрілянини.
  • У лютому 2014 року стрілянина в московській школі № 263 стала першим у росії нападом на навчальний заклад, під час якого загинули люди. Стрілянину відкрив десятикласник Сергій Гордєєв — він прийшов до школи з гвинтівкою та застрелив вчителя географії та захопив у заручники своїх однокласників. Коли на місце події прибули співробітники поліції, він відкрив вогонь по них, вбивши співробітника позавідомчої охорони, ще один поліцейський зазнав поранення. Гордєєву пред'явили звинувачення у захопленні заручників, вбивстві та посяганні на життя співробітників правоохоронних органів. Пізніше підліток був визнаний неосудним і суд направив його на примусове лікування.