Україна представила США список необхідних озброєнь, у ньому винищувачі, але не F-16, – Reuters

Україна представила США список необхідних озброєнь, у ньому винищувачі, але не F-16, – Reuters

Україна запросила у Сполучених Штатів нові види озброєння для відбиття російської агресії, серед них – винищувачі F/A-18 Hornet, ударні гелікоптери Apache та інші види зброї.

Про це повідомляє агенція Reuters.

За даними видання, "перелік озброєнь для задоволення потреб сил оборони України" представили співробітники Міноборони України під час закритого засідання у Вашингтоні, на якому були присутні урядовці та керівники оборонної промисловості США.

За даними джерел Reuters, які ознайомилися зі списком, до нього увійшли зразки озброєння, які Україна вже має, у тому числі танки Abrams та 155-міліметрова артилерія, безпілотники та ракети ATACMS великої дальності.

Але в списку є кілька нових пунктів, у тому числі транспортні літаки C-17 Globemaster виробництва Boeing та C-130 Super Hercules виробництва Lockheed Martin. До списку також увійшли ударні вертольоти Apache та Black Hawk.

У документах також йдеться, що Україна запитує у США винищувачі F/A-18 Hornet, три типи безпілотників виробництва General Atomics, включаючи MQ-9B Sky Guardian та систему протиповітряної оборони THAAD виробництва Lockheed.

Що відомо про винищувачі F/A-18 Hornet

Це американський палубний багатоцільовий винищувач, розроблений в 1970-х роках. На сьогодні є основним бойовим літаком ВМС США. Перебуває також на озброєнні низки країн Європи та Азії, застосовувався у військових операціях проти Лівії, Іраку, Югославії. У низці джерел літак згадується як F-18, але таке позначення було скасовано в 1982 році й наразі не є офіційним.

На вимогу командування ВМС США при проєктуванні F/A-18 велика увага приділялася виживанню та надійності. Невеликі габарити цього літака, бездимні двигуни, мала величина ефективної площі розсіювання (ЕПР), слабке ІЧ випромінювання, наявність бортових засобів РЕБ — все це ускладнює виявлення та супроводження літака. На F/A-18 встановлена цифрова електродистанційна система управління з чотирикратним резервуванням.

Нагадаємо, 6 грудня республіканці у Сенаті США заблокували процедурне голосування за розгляд законопроекту про допомогу Україні. Пакет загальною вартістю $110 млрд включає $61 млрд для України, а також кошти для Ізраїлю, допомогу Газі та комплект заходів щодо зміцнення кордонів США.

Але республіканці вимагають більш рішучих реформ у правилах надання притулку та контролю над імміграцією, що ускладнило переговори з демократами. Зазначимо, що це питання є однією з передвиборчих обіцянок Дональда Трампа.