8 грудня: Яке сьогодні свято, традиції і прикмети

8 грудня: Яке сьогодні свято, традиції і прикмети

Сьогодні, 8 грудня, відзначають Всесвітній день клімату, День мандрівника у часі, День брауні. Католики святкують Свято Непорочного зачаття Діви Марії.

Всесвітній день клімату

Мета дати – привернути увагу людства до проблеми зміни клімату, основною причиною якої вважають зростання викидів парникових газів внаслідок діяльності людини. Глобальне потепління торкнулось більшості країн світу, зокрема й України, що призводить до виникнення надзвичайних ситуацій. На сьогодні глобальні зміни клімату є проблемою, а їх вплив набуває відчутних масштабів. Зміна клімату вже відбувається і цей процес буде продовжуватись. Тому, незалежно від того, чи причетна до цього людина, чи ні, вчені закликають вживати заходи з протидії цим змінам, стримувати темпи зростання температури з тим, щоб уникнути небезпечних і незворотних наслідків для навколишнього середовища.

День мандрівника у часі

Свято з’явилося в інтернеті понад 20 років тому завдяки фанатам фантастики. Вони й запропонували оригінальний спосіб святкування – вдавати із себе людей, які прибули з іншого часу. Тобто це "День, у який можна прикидатися мандрівником у часі".

День брауні

Брауні - найпопулярніше тістечко у США. Походження брауні пов'язане з помилкою на кухні в Бостоні (штат Массачусетс). У 1897 році кухар Волтер Каталан приготував шоколадний бісквіт, у який забув додати дріжджі.
Унаслідок такої неуваги бісквіт вийшов твердим зверху і м'яким усередині. Через свій колір цей десерт отримав назву брауні. Однак інші джерела стверджують, що брауні з'явилися в готелі Palmer House 1893 року. Берта Палмер, почесний громадянин Чикаго, попросила кондитера знайти відповідний десерт для дам, які відвідують Всесвітню Колумбійську виставку в Чикаго.

Традиції 8 грудня: день Анфіси рукодільниці

День пам'яті святої Анфіси Римської, яка постраждала за віру в Ісуса Христа. Анфіса вважається покровителькою сім'ї і дітей. Цього дня вони займалися рукоділлям. День вважається вдалим для шиття, ткацтва, вишивання, але вважалося, що незакінчені роботи показувати чужим не можна. Крім того, люди вірили, що саме цього дня особливо небезпечно ходити у ліс.

Прикмети 8 грудня: 

  • Якщо почалася хурделиця, наступна осінь буде теплою;
  • Сильний снігопад — до дощового літа;
  • Мороз — зима буде сніжною та м'якою;
  • Снігу багато снігу випало — рік буде врожайним;
  • Півні рано заспівали — скоро буде відлига;
  • Птахи притискаються один до одного – йдуть холоди.

Іменини 8 грудня: Кирило і Анфіса.