Як українські мобілізовані проходять навчання у Польщі: більшість не має військового досвіду

Як українські мобілізовані проходять навчання у Польщі: більшість не має військового досвіду

У засніженому полі на заході Польщі українські солдати навчаються окопній війні всього за кілька днів до того, як їх відправлять на фронт війни з росією, яку називають війною на виснаження.

Репортаж про навчання військових ЗСУ опублікувала агенція Reuters. Тренували українців солдати з Польщі, Франції та Бельгії у Веджині, приблизно за 40 кілометрів від кордону з Німеччиною.

"Більшість людей фактично не мають військового досвіду, і їх вчать, як виконувати деякі базові тактичні прийоми", – сказав один український військовий. "Нас вчать користуватися зброєю в містах і в окопах".

Навчання проводило Загальнозбройове навчальне командування, створене в рамках заходів Європейського Союзу з надання допомоги українським військовим. Навчання проводилися в 24 з 27 держав-членів блоку.

"Ми продовжуватимемо адаптуватися, оскільки ситуація на полі бою змінюється щодня", — сказав генерал-лейтенант Міхіель ван дер Лаан, генеральний директор військового штабу Європейського Союзу.

Операції можуть бути ще більш ускладнені погодними умовами з настанням лютих зимових холодів.

"Я б сказав, що зима – це найвимогливіша пора року, коли йдеться про війну. Вона сильно обмежує наші пересування та маневреність, а ворог добре бачить нас через теплокамери та дрони", – зазначив український військовий.

Другий український військовий сказав, що підготовка, яку військові проходять у Польщі, допоможе їм прогресувати в контрнаступі.

"Бої в окопах — це один із найважливіших елементів у цій війні... Я думаю, що вдосконалення навичок у цій сфері допоможе нашим солдатам досягти успіху на полі бою", — сказав він.

Нагадаємо, в листопаді у Франції в бутафорському селі українські війська проходили навчання у французьких військових, які виконують роль ворога. З 5:30 до 20:00 шість днів на тиждень французи навчали своїх українських колег навикам штурму окопів і бою піхоти, в тому числі ведення бою в умовах міської та лісової місцевості. Також ЗСУ вчили протистояти шоку і звикати до "запаху смерті". Для цього інструктори розкидували по траншеях трупи мертвих тварин.