12 грудня: яке сьогодні свято, традиції і прикмети

12 грудня: яке сьогодні свято, традиції і прикмети

Сьогодні, 12 грудня, у світі відзначають День працівників роздрібної торгівлі, Міжнародний день хеві-металу, Всесвітній день загального медичного забезпечення і Міжнародний день нейтралітетуВ Україні - День Сухопутних військ.

День Сухопутних військ України

Свято встановлене Указом Президента України від 18 жовтня 1997 року, але особливої значущості дата набула після російського вторгнення 2014 року і після повномасштабної війни з рф з 2022 року.

Сухопутні війська складаються з механізованих, танкових, ракетних військ, артилерії, армійської авіації, частин протиповітряної оборони та спеціальних військ. Як найчисельніший вид Збройних Сил України, вони відіграють вирішальну роль у підтримці територіальної цілісності та захисті державних кордонів.

Міжнародний день хеві-металу

International Day of Heavy Metal – одне з найбільш популярних свят шанувальників важкого металу. Дата встановлена за ініціативи британця Айрона Метью Коллінза, перше свято відбулося 12.12.12.

Цей музичний жанр з’явився у 60-70-х роках минулого сторіччя завдяки музичним колективам Led Zeppelin, Deep Purple, Black Sabbath та поклав початок для формування багатьох напрямів року. Серед легендарних колективів хеві-метал любов’ю шанувальників користуються видатні групи Iron Maiden, Judas Priest, Manowar, Motorhead, Accept, що пережили розквіт у 1980-х роках.

Міжнародний день нейтралітету

Свято започаткувала Організація Об’єднаних Націй 2 лютого 2017 року. До Дня нейтралітету проводяться різноманітні заходи задля обізнаності суспільства щодо цієї теми.

У резолюції 2017 року міститься визнання, що національна політика нейтралітету покликана заохочувати використання превентивної дипломатії, у тому числі у вигляді запобігання конфліктам, посередництва, добрих послуг, місій із встановлення фактів, переговорів, використання спеціальних посланців, неофіційних консультацій, миробудування та цілеспрямованої діяльності.

В цей День пропонується всім державам-членам, організаціям системи Організації Об’єднаних Націй та інших міжнародних і регіональних організацій, а також неурядовим організаціям і приватним особам проводити освітні і інші заходи, спрямовані на підвищення обізнаності громадськості в цій області.

Але, як ми бачимо на прикладі України, дотримання нейтралітету і невступ у воєнні блоки не врятувало країну від нападу більш агресивного сусіда.

Традиції 12 грудня: день Спиридона

ПЦУ 12 грудня вшановує день пам’яті святого Спиридона. На Спиридона сонце, за народними уявленнями, повертає із зими на літо. День ставав довшим, а ніч коротшою. Про це мовиться в прислів’ях: "Спиридон Сонцеворот небо плечима підтримує — дня добавляє". Похолодання, що звичайно наступало в цей час, виражало прислів’я: "Сонце на літо, зима на мороз".

На Спиридона намагалися не працювати, зазвичай цього дня відпочивали, гуляли, ходили одне до одного в гості. Було заборонено йти до лісу і на риболовлю, бо вважається, що ведмідь погано спить і може пробудитися.

Прикмети 12 грудня: яким буде Новий рік

  • якщо на Спиридона сонячно, то Новий рік буде морозним, ясним;
  • а якщо похмуро і на деревах буде іній - Новий рік буде похмурим і теплим;
  • якщо ніч ясна, то зима буде холодна, а літо жарке;
  • як темна - зима тепла, а літо похмуре;
  • вночі зорі яскраві - до холодної зими та спекотного літа.

Іменини 12 грудня: Анастасія, Артем, Герман, Йосип, Леонід, Макар, Максим, Марк, Матвій, Олександр, Олена, Семен, Степан, Юліан.