13 грудня: Яке сьогодні свято, традиції і прикмети

13 грудня: Яке сьогодні свято, традиції і прикмети

Сьогодні, 13 грудня, у світі відзначають Міжнародний день скрипки, День різдвяного светра, День какао. Католицька церква шанує день святого Стефана, а Православна церква України - день пам'яті мучеників Євстратія, Авксентія, Євгена, Мардарія і Ореста.

Міжнародний день скрипки

Це день, присвячений одному з найулюбленіших та найдавніших музичних інструментів — скрипці. У Всесвітній день скрипки шанувальники скрипки заохочуються святкувати, граючи, слухаючи або вивчаючи скрипкову музику. Такі фільми, як “Червона скрипка” та “Скрипаль диявола” пропонують кінематографічну данину цьому інструменту. Концерти та вистави по всьому світу також відзначають цю подію, віддаючи данину поваги неминущій спадщині скрипки.

День різдвяного светра

Різдвяний светр здобув неймовірну популярність у 2010 році. Популярності його в цей період посприяв телеведучий Джиммі Феллон, який вигадав, як за допомогою різдвяного светра зробити щось приємне для глядачів напередодні Різдва. Ідея проекту “12 днів різдвяних светрів” полягала у тому, що кожен із 12 днів до Різдва він брав з віконця адвент-календаря светр та дарував його одному з глядачів. Хвилю популярності підтримали місцеві газети, відомі будинки моди і навіть представники музичної індустрії.

День какао

Какао - напій, який у сучасному світі асоціюється з зимою і Різдвом. Діти вірять, що якщо напередодні Різдва біля ялинки поставити чашку з какао і печиво, то Святий Миколай,  коли приноситиме подарунки, затримається, щоб скуштувати. День какао — це не просто нагода насолодитися чашкою гарячого какао, це свято напою, який має багату історію і є частиною людської культури протягом тисячоліть. Цього дня можна вивчити нові рецепти цього напою і поласувати у колі родини і друзів.

Традиції 13 грудня: Євстратіїв день, Відьомські посиденьки

Відьомські посиденьки - свято дохристиянських часів. Вважалося, що цього дня відьми збираються на вселенську нараду і радяться, як звести зі світу білий світ. Цього дня не лихословили, аби не прикликати відьму, а також ховали віники, адже вони є транспортними засобами для відьом.

Православна церква у цей день вшановує пам'ять мучеників Євстратія, Оксентія, Євгена, Мардарія та Ореста, які постраждали за християнську віру на початку IV століття.

Прикмети 13 грудня: 

  • йде сніг і не тане – лежатиме ще 110 днів;
  • сніг не випав – зима буде теплою;
  • стоїть мороз – бути гарному врожаю;
  • яка погода сьогодні, таким буде січень;
  • якщо вночі холодно, а вдень тепло, то зима буде мінливою

Іменини 13 грудня: Андрій, Феофіл, Євген, Євстратій, Орест.